Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy prvý raz v histórii povedie žena

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Despina Chatzivasiliová-Tsovilisová v tejto funkcii nahradí doterajšieho generálneho tajomníka Belgičana Rika Daemsa.

Brusel/Štrasburg 26. januára (TASR) - Grécka politička Despina Chatzivasiliová-Tsovilisová sa v utorok stala vôbec prvou ženou, ktorá bude predsedať Parlamentnému zhromaždeniu Rady Európy (PZ RE). V tejto funkcii nahradí doterajšieho generálneho tajomníka Belgičana Rika Daemsa.

Rada Európy (RE) v správe pre médiá upozornila, že prvá žena, ktorá bude zastávať tento post v 72-ročnej histórii PZ RE, sa svojho päťročného mandátu ujme od 1. marca 2021. Rovnako od 1. marca svoju funkciu začne vykonávať aj nový zástupca generálnej tajomníčky, ktorým sa stal Björn Berge z Nórska. Ten nahradí Talianku Gabriellu Battainiovú-Dragoniovú.

Voľby sa uskutočnili elektronickým hlasovaním s veľmi vysokou mierou účasti 96,46 percenta.

"Som poctená dôverou členov a ich veľkou mobilizáciou. Teším sa na spoluprácu s členmi zhromaždenia, aby som v úzkej spolupráci s Výborom ministrom členských štátov a generálnou tajomníčkou Rady Európy zvýšila vplyv nášho zhromaždenia vo všetkých 47 členských štátoch a aj mimo nich," uviedla Chatzivasiliová-Tsovilisová (52) po oznámení výsledkov hlasovania.

Nová šéfka PZ RE pracuje už 21 rokov pre tento orgán Rady Európy. Svoju kariéru v štrasburskej inštitúcii začala v roku 1993 ako členka Európskej komisie pre ľudské práva a v posledných rokoch predsedala monitorovaciemu výboru a politickému výboru PZ RE.

Generálny tajomník PZ RE zabezpečuje správne fungovanie tohto orgánu, vykonáva jeho rozhodnutia a koordinuje prácu jednotlivých pracovných výborov.


Spravodajca TASR Jaromír Novak