Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Parolin: Vatikán pokračuje v mierovej misii pre Ukrajinu

Na archívnej snímke druhý najdôležitejší predstaviteľ Vatikánu, štátny sekretár Pietro Parolin, sa účastní na bohoslužbe na Veľký piatok v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

V rámci podujatia na Pápežskej lateránskej univerzite Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin súčasne vyhlásil: "Naozaj verím, že sa to pohne dopredu".

Rím 10. mája (TASR) - Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin v stredu informoval, že práce na mierovej misii Svätej stolice pre Ukrajinu pokračujú. Spresnil, že došlo k vývoju, pričom však ide o procesy na "dôvernej úrovni," informovala agentúra ANSA.

V rámci podujatia na Pápežskej lateránskej univerzite Parolin súčasne vyhlásil: "Naozaj verím, že sa to pohne dopredu".

O mierovej misii Vatikánu hovoril ako prvý pápež František, keď počas tlačovej konferencie na palube lietadla pri návrate z návštevy Maďarska uviedol, že Vatikán je zapojený do mierovej misie, ktorá sa má pokúsiť ukončiť konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou.

V súčasnosti "prebieha misia, ktorá nie je verejná; keď bude verejná, budem o nej hovoriť," povedal pápež novinárom počas spiatočného letu z Maďarska.

Kyjev aj Moskva však následne popreli, že by mali akúkoľvek vedomosť o iniciatíve Vatikánu. Parolin krátko nato tlmočil svoje "prekvapenie" z týchto reakcií a potvrdil, že mierová misia sa uskutoční. Aj v uplynulých dňoch vyhlásil, že obe strany o nej vedia, poznamenáva TASR.

"Povedali, že o tom nič nevedia, ale potom došlo ku kontaktom, pri ktorých sa na oboch stranách vyjasnilo, že došlo k nedorozumeniu,"
povedal v stredu štátny sekretár Vatikánu.