Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Pašinjan si myslí, že ruskí vojaci budú v Karabachu dlhšie ako 5 rokov

Ruskí mierotvorci počas brífingu na kontrolnom stanovišti na ceste do azerbajdžanského mesta Šuša, v samozvanom regióne Náhorný Karabach, foto z archívu Foto: TASR/AP

Premiér zdôraznil, že rozmiestnenie ruských mierových síl v oblasti Náhorného Karabachu je vecou politickej dohody.

Jerevan 25. novembra (TASR) - Arménsky premiér Nikol Pašinjan je presvedčený, že ruské jednotky, ktorých úlohou je monitorovať dodržiavanie prímeria podpísaného pred dvoma týždňami lídri Arménska, Azerbajdžanu a Ruska, zostanú v Náhornom Karabachu dlhšie ako päť rokov.

"Samozrejme, za päťročné obdobie treba dokázať vytvoriť záruky bezpečnosti a stability v regióne. Ale keďže konflikt v Karabachu je zdĺhavý, nemyslím si, že sa pobyt ruských mierových síl obmedzí na päťročné obdobie," uviedol Pašinjan v rozhovore pre agentúru TASS.

Premiér zdôraznil, že rozmiestnenie ruských mierových síl v oblasti Náhorného Karabachu je "vecou politickej dohody, ktorá bola dosiahnutá", a ich misia je len "začiatkom procesu". Naznačil, že jej päťročné trvanie sa môže automaticky predĺžiť.

Časť Arménov vníma podpísanie vyhlásenia o prímerí ako zradu a kapituláciu, aj preto následne vypukli protivládne nepokoje, ktorých účastníci sa domáhali Pašinjanovej demisie.

Pašinjan v rozhovore pre TASS priznal, že ani jemu sa nepozdáva situácia, ktorá vznikla v súvislosti s Karabachom. Uviedol však, že "nemal na výber" a pod tlakom vývoja na bojiskách bol nútený dokument podpísať. Dodal, že podľa jeho názoru práve takto podpísaný dokument vníma aj väčšina arménskeho obyvateľstva.

Za dôležité v súčasnej situácii považuje analýzu príčin, pre ktoré sa Arménsko a Karabach dostali do situácie, keď "neexistovala iná alternatíva" ako podpísať trojstranné vyhlásenie s Azerbajdžanom a Ruskom. Upozornil tiež, že arménska spoločnosť nepodporila protesty a výzvy opozície na zmenu moci a jeho demisiu.