Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Pásmo Gazy od piatkového obnovenia bojov hlási najmenej 240 obetí

Izraelskí vojaci zaujímajú pozície blízko hraníc s pásmom Gazy, pri pohľade z južného Izraela, piatok 1. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že od vypršania prímeria zaútočila na viac než 400 cieľov v Pásme Gazy.

Gaza 2. decembra (TASR) - Najmenej 240 ľudí prišlo v Pásme Gazy o život, odkedy Izrael v piatok ráno obnovil bojové operácie v tejto enkláve. Uviedla to v sobotu tamojšia vláda palestínskeho militantného hnutia Hamas. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ďalších 650 osôb utrpelo podľa vyhlásenia vlády zranenia počas "stoviek" vzdušných útokov či ostreľovania delostrelectvom a námornými silami na celom území Pásma Gazy. Vláda hnutia Hamas dodala, že izraelské sily sa zamerali obzvlášť na mesto Chán Júnis na juhu Pásma Gazy. Boli tam zničené desiatky domov, v ktorých sa nachádzali ich obyvatelia.

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že od vypršania prímeria zaútočila na viac než 400 cieľov v Pásme Gazy. Útočili jej vzdušné, pozemné a námorné sily a bojové lietadlá zasiahli viac než 50 cieľov v oblasti Chán Júnis.

Izrael bojové operácie v Pásme Gazy obnovil v piatok po vypršaní prímeria a zároveň obvinil Hamas z jeho porušenia. Krátko predtým oznámil, že zneškodnil raketu vypálenú z Pásma Gazy.

Prestávka v bojoch sa začala 24. novembra. Najprv trvala štyri dni a potom ju za pomoci vyjednávačov Kataru a Egypta predĺžili o niekoľko dní. Počas tohto týždňového prímeria Hamas a ďalšie militantné skupiny v Pásme Gazy prepustili vyše 100 rukojemníkov, väčšinou Izraelčanov, a výmenou za to Izrael prepustil zo svojich väzníc 240 Palestínčanov.