Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Päť európskych krajín vyzvalo na ukončenie potýčok v Jeruzaleme

Palestínčania strieľajú svetlice na izraelských policajtov v starom meste v Jeruzaleme v nedeľu 17. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Pri piatkových (15. apríla) potýčkach v okolí mešity al-Aksá medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskými ozbrojencami utrpelo zranenia zhruba 170 ľudí.

New York/Washington 20. apríla (TASR) - Päť európskych krajín vyzvalo v utorok na ukončenie potýčok v Jeruzaleme po tom, čo počas uplynulého víkendu došlo k násilnostiam v tamojšej mešite al-Aksá. Spoločné vyhlásenie prijali po núdzovom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa konalo za zatvorenými dverami. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Násilie musí okamžite prestať. Prioritou je zabrániť ďalším civilným obetiam,"
uvádza sa v spoločnom vyhlásení Írska, Francúzska, Estónska, Nórska a Albánska. "Status quo posvätných miest sa musí plne rešpektovať," dodali.

K vyhláseniu sa nepridali Spojené arabské emiráty ani Čína, hoci boli medzi krajinami, ktoré toto zasadnutie zvolali, píše AFP.

Pri piatkových (15. apríla) potýčkach v okolí mešity al-Aksá medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskými ozbrojencami utrpelo zranenia zhruba 170 ľudí. Izraelská polícia zadržala stovky ľudí. Očití svedkovia uviedli, že Palestínčania hádzali do izraelských vojakov kamene. Izraelčania reagovali streľbou gumovými projektilmi a aktivovali omračujúce granáty.

Pätica európskych krajín odsúdila "všetky akty terorizmu" a tiež pondelkové ostreľovanie z pásma Gazy smerom na juh Izraela. Vzdušné sily Izraela v utorok zareagovali útokmi v pásme Gazy - prvými za tri mesiace.

Vyslanec OSN pre Blízky východ Tor Wennesland vyzval na vyhýbanie sa akýmkoľvek provokáciám, ktoré by zvýšilo napätie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyzval v utorok izraelských aj palestínskych lídrov, aby "ukončili kolobeh násilia". Blinken v osobitnom rozhovore s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom a šéfom izraelskej diplomacie Jairom Lapidom zdôraznil "dôležitosť toho, aby Izraelčania a Palestínčania pracovali na ukončení kolobehu násilia v Izraeli, na Západnom brehu Jordánu, v Gaze tým, že sa zdržia konania, ktoré eskaluje napätie".

Mešita al-Aksá leží na Chrámovej hore, kde sa nachádza aj Múr nárekov a moslimský Skalný dóm. Chrámová hora je považovaná za najposvätnejšie miesto judaizmu a tretie najuctievanejšie miesto moslimov. Často tam dochádza k násilnostiam. Potýčky v tejto lokalite vyvolali vlani v máji 11-dňovú vojnu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy.