Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Päť obetí požiaru v poľskom Koszaline pochovajú spoločne

Poľská prokuratúra, vyšetrujúca piatkovú smrť piatich dospievajúcich dievčat v zariadení pre tzv. únikové hry, v nedeľu oznámila, že obvinila jeho 28-ročného majiteľa z úmyselného vytvorenia požiarneho nebezpečenstva v únikovej miestnosti a neúmyselného spôsobenia smrti ľudí v plameňoch. Foto: TASR/AP

Starosta Piotr Jedliňski uviedol, že spoločný pohreb 15-ročných obetí pripravuje a financuje samotné mesto. Uskutoční sa vo štvrtok, informovala agentúra AP.

Varšava 7. januára (TASR) - Päť dospievajúcich dievčat, ktoré zahynuli pri piatkovom požiari v tzv. únikovej miestnosti na severe Poľska, pochovajú spoločne. Oznámil to v pondelok starosta mesta Koszalin, kde k tragédii došlo.

Starosta Piotr Jedliňski uviedol, že spoločný pohreb 15-ročných obetí pripravuje a financuje samotné mesto. Uskutoční sa vo štvrtok, informovala agentúra AP.

Poľská prokuratúra v rámci vyšetrovania prípadu obvinila 28-ročného majiteľa zariadenia pre únikové hry v Koszaline Milosza S. z úmyselného vytvorenia požiarneho nebezpečenstva a neúmyselného spôsobenia piatich úmrtí.

Majiteľ podľa prokuratúry zanedbal zabezpečenie únikových ciest, ktoré by po vypuknutí požiaru umožnili dievčatám dostať sa do bezpečia. Vyšetrovatelia odhalili aj nedostatky vo fungovaní vykurovacieho systému v zariadení. Miestny súd by mal v priebehu pondelka rozhodnúť, či obvinený zostane vo väzbe ďalšie tri mesiace.

Od piatka preverili poľské úrady už viac než 200 z priestorov pre tzv. únikové hry (espace rooms), pričom vo viac ako stovke odhalili celý rad nedostatkov v oblasti bezpečnosti, ktoré si vyžadujú nápravu. Zároveň nariadili zatvorenie 26 takýchto zariadení.

Únikové hry sú dobrodružné hry, ktorých účastníci sú uzavretí v jednej na hru uspôsobenej miestnosti, v ktorej musia hľadať stopy a indície, riešiť hádanky a uniknúť z nej v stanovenom čase.