Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Pátranie po páchateľovi hromadnej streľby v Lewistone pokračuje

Strážca zákona blokuje vo štvrtok 26. októbra 2023 cestu v meste Bowdoin v štáte Maine počas pátrania po podozrivom z masovej streľby v meste Lewiston v štáte Maine. Foto: TASR/AP

Oblasť okolo Lewistonu je počas pátrania po podozrivom uzavretá. Na cestách sú zátarasy, v školách bolo zrušené vyučovanie, vo veľmi obmedzenom režime pracujú obchody i služby.

Washington 27. októbra (TASR) - Stovky policajtov v americkom štáte Maine vo štvrtok pokračovali v pátraní po útočníkovi na úteku, ktorý v stredu pri hromadnej streľbe v bowlingovej hale a v bare v meste Lewiston zabil 18 ľudí. Ďalších 13 osôb pri tom utrpelo zranenia, informovala v noci na piatok agentúra AFP. Do pátrania sa zapojili aj agenti FBI.

Ako uviedla agentúra AP, policajti v rámci pátrania neďaleko mesta Bowdoin obkľúčili dom, ktorý vlastní príbuzný podozrivého Roberta Carda. Prostredníctvom výziev cez megafóny polícia vyzvala ľudí v dome, aby vyšli von, na príjazdovú cestu, s rukami nad hlavou.

Oblasť okolo Lewistonu je počas pátrania po podozrivom uzavretá. Na cestách sú zátarasy, v školách bolo zrušené vyučovanie, vo veľmi obmedzenom režime pracujú obchody i služby. Úrady vyzvali obyvateľov, aby zostali vnútri.

Guvernérka štátu Maine Janet Millsová uviedla, že podozrivý je "považovaný za ozbrojeného a nebezpečného", preto polícia občanom odporúča za žiadnych okolností sa k nemu nepribližovať.

Varovanie pred ním dostala aj kanadská pohraničná stráž, doplnila agentúra AFP.

Prezident Spojených štátov Joe Biden vo štvrtok masakru odsúdil a vyzval republikánov, aby podporili zákaz strelných zbraní. Nariadil tiež na znak smútku zvesiť americké vlajky na pol žrde.

Podozrivý Robert Card (40) prešiel výcvikom v americkej armáde. V lete ho na dva týždne umiestnili do psychiatrického zariadenia, pretože sa vyhrážal útokom na vojenskú výcvikovú základňu v meste Saco a tvrdil, že počuje hlasy.

Útok v Lewistone bol šokom pre štát Maine, ktorý má iba 1,3 milióna obyvateľov a v rámci USA aj jednu z najnižších bilancií v počte vrážd - vlani ich tam bolo spáchaných 29.