Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Patriarcha Kirill chápe postoj svojej odnože na Ukrajine

Na archívnej snímke zo 6. januára 2022 pravoslávny patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill. Foto: TASR/AP

Ide o Kirillov prvý komentár k oznámeniu ukrajinskej pravoslávnej cirkvi spadajúcej pod moskovský patriarchát, v ktorom vyjadrila nesúhlas s postojom moskovského patriarchu k vojne na Ukrajine

Moskva 29. mája (TASR) - Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill v nedeľu vyhlásil, že ruská pravoslávna cirkev "chápe" rozhodnutie svojej odnože na Ukrajine, ktorá sa v súvislosti s inváziou ruských jednotiek rozhodla prerušiť vzťahy s Moskvou a deklarovala svoju "úplnú nezávislosť".

"Plne chápeme, ako dnes ukrajinská pravoslávna cirkev trpí," povedal patriarcha v Katedrále Krista Spasiteľa v centre Moskvy.

"Chápeme, že Jeho Blaženosť metropolita Onufrij a episkopát by dnes mali konať čo najmúdrejšie, aby nekomplikovali život svojich veriacich," uviedol podľa AFP patriarcha.

AFP pripomenula, že ide o Kirillov prvý komentár k piatkovému oznámeniu ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC) spadajúcej pod moskovský patriarchát, v ktorom vyjadrila nesúhlas s postojom moskovského patriarchu k vojne na Ukrajine, a na základe toho sa rozhodla prerušiť vzťahy s Moskvou a deklarovala svoju "úplnú nezávislosť".

Ukrajinské médiá i analytici pritom upozorňujú, že UPC oficiálne nevyhlásila svoju autokefáliu.

Snem, na ktorom padlo rozhodnutie ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, zároveň apeloval na ukrajinské úrady a orgány Ruskej federácie, aby pokračovali v mierových rokovaniach a hľadali spôsob, ako zastaviť krviprelievanie.

Hovorca UPC metropolita Kliment v rozhovore pre AFP vysvetlil, že rozchod s ruským patriarchátom žiadali radoví členovia tejto promoskovskej cirkvi. "Cirkevný zbor cítil, že už nemôže ďalej mlčať," vysvetlil.

Kliment vyhlásil, že UPC odsudzuje vyhlásenia o ruskej agresii na Ukrajine, ktoré zazneli z úst patriarchu Kirilla, a úplne sa od nich dištancuje.

AFP citovala Klimenta, podľa ktorého je situácia jasná: "Prikázanie 'Nezabiješ' nemá iný výklad".
Ruský pravoslávny patriarcha Kirill.
Foto: TASR

Metropolita Kliment však zároveň pripomenul, že UPC, patriaca pod moskovský patriarchát, "bola nezávislá a samostatná vo svojej štruktúre" od roku 1990.

Dodatky k štatútu prijaté na piatkovom sneme podľa Klimenta spočívajú v rozhodnutí nespomínať meno hlavy ruskej pravoslávnej cirkvi Kirilla počas bohoslužieb a v tom, že UPC nebude podliehať žiadnym rozhodnutiam ruskej pravoslávnej cirkvi vo vzťahu k UPC.

Zástupca vedúceho Úradu pre vonkajšie vzťahy cirkví pravoslávnej cirkvi Ukrajiny (PCU) Jevstratij Zoria sa domnieva, že UPC napriek piatkovému vyhláseniu zostáva pod jurisdikciou moskovského patriarchátu.

Zoria upozornil, že vyjadrenia snemu k ruskej agresii sú "čo najjemnejšie" a chýba aj hodnotenie ideológie "ruského sveta" ako základnej príčiny ruskej agresie voči Ukrajine.

Upriamil tiež pozornosť na fakt, že snem UPC "neodsúdil" Kirillov postoj k vojne, "len s ním vyjadril nesúhlas". Dodal, že vo vyhlásení sa nehovorí nič ani o prerušení väzieb s patriarchom.

Agentúra AFP upozorňuje, že ofenzíva Kremľa na Ukrajine stavia Moskvou vedenú cirkev na Ukrajine do čoraz neistejšej pozície. Napríklad stovky jej kňazov v uplynulých týždňoch podpísali otvorený list, v ktorom vyzývajú Kirilla, aby v súvislosti s ofenzívou Moskvy predstúpil pred cirkevný tribunál.

Rusko prišlo o veľký počet pravoslávnych farností na Ukrajine už v roku 2019, keď historická schizma – podnietená zabratím Krymského polostrova Ruskom a podporou separatistického povstania na východe Ukrajiny – viedla k vytvoreniu kyjevského patriarchátu pravoslávnej cirkvi.