Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruský patriarcha Kirill si cení dobré vzťahy s pápežom Františkom

Ruský pravoslávny patriarcha Kirill, archívna snímka. Foto: TASR

Vôbec prvé stretnutie prímasov rímskokatolíckej a ruskej pravoslávnej cirkvi - patriarchu Kirilla a pápeža Františka - sa uskutočnilo vo februári 2016 na letisku v Havane.

Moskva/Káhira 7. januára (TASR) - Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill v noci na piatok počas slávnostnej vianočnej bohoslužby v Katedrále Krista Spasiteľa v Moskve vyjadril želanie, aby sa zastavili vojny a spory, a to aj na území "historickej Rusi". Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy Kirill uviedol, že ruská pravoslávna cirkev nemôže byť ľahostajná ku konfliktom.

V príhovore po skončení vianočnej liturgie patriarcha ďalej povedal, že si váži dobré vzťahy s pápežom Františkom a dúfa v spoločné úsilie, ktoré "bude smerovať okrem iného k dosiahnutiu mieru v regiónoch postihnutých konfliktmi", informovala agentúra TASS.

Vôbec prvé stretnutie prímasov rímskokatolíckej a ruskej pravoslávnej cirkvi - patriarchu Kirilla a pápeža Františka - sa uskutočnilo vo februári 2016 na letisku v Havane. Bola vtedy podpísaná 30-bodová spoločná deklarácia, pričom jednou z jej hlavných tém bola spoločná pomoc pravoslávnych a katolíkov prenasledovaným kresťanom na Blízkom východe a v severnej Afrike.

Pápež František v decembri 2021 prijal na audiencii vo Vatikáne vedúceho oddelenia pre vonkajšie cirkevné vzťahy Moskovského patriarchátu, metropolitu Ilariona, ktorý po rozhovoroch uviedol, že ďalšie stretnutie Františka s Kirillom sa plánuje na rok 2022.

Pravoslávni veriaci na celom svete začali v noci na piatok sláviť jeden z hlavných cirkevných sviatkov – Ježišovo narodenie. Podľa agentúry Interfax sa vianočné bohoslužby konali v niekoľkých stovkách pravoslávnych kostolov v Moskve a v desaťtisícoch kostolov Moskovského patriarchátu po celom svete - výnimkou boli chrámy v Kazachstane, na ktorého území pre nepokoje platí výnimočný stav.

Ruský prezident Vladimir Putin sa zúčastnil na bohoslužbe v chráme vo farnosti Novo-Ogariovo, kde sa nachádza jeho rezidencia.

Vianočné bohoslužby sa slávili aj v chrámoch koptskej cirkvi v Egypte, ktoré však sprevádzali sprísnené bezpečnostné opatrenia. Hlavná bohoslužba sa konala v Katedrále Narodenia Pána v budúcej novej, ešte nepomenovanej metropole krajiny a odslúžil ju prímas koptskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Tawadros II. Slávnostnú bohoslužbu v priamom prenose vysielala televízia a zúčastnil sa na nej aj egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.