Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Patriarcha Kirill udelil Orbánovi ruské cirkevné vyznamenanie

Na archívnej snímke patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill (v strede). Foto: TASR/AP

Patriarcha Kirill je dôležitým spojencom prezidenta Vladimira Putina.

Budapešť 2. júna (TASR) - Patriarcha Kirill udelil predsedovi maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi pri príležitosti 60. narodenín Rad slávy a cti prvého stupňa. Uviedol to v piatok server 444.hu s poznámkou, že blahoželanie s vysokým vyznamenaním ruskej pravoslávnej cirkvi k stredajšiemu Orbánovmu sviatku prišlo trocha neskôr, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Vaša Excelencia a vážený pán premiér! Z celého srdca vám blahoželám k vašim šesťdesiatym narodeninám! Celý svoj život ste venovali úlohám v prospech svojej rodnej krajiny, na tejto nie ľahkej ceste ste dosiahli mnohé úspechy, za ktoré ste si vyslúžili dobré meno ako človek s pevným presvedčením, ako zodpovedný a zásadový vodca štátu pripravený dôsledne obhajovať národné záujmy. Vďaka vášmu vytrvalému úsiliu Maďarsko bezpečne a neoblomne napreduje na ceste sociálneho a ekonomického rozvoja, pričom realizuje samostatnú zahraničnú a domácu politiku," cituje 444.hu z patriarchovho listu Orbánovi.

Server pripomína, že vlani na návrh patriarchu Kirilla udelili vysoké cirkevné vyznamenanie aj maďarskému vicepremiérovi Zsoltovi Semjénovi, v jeho prípade to bol Rad slávy a cti druhého stupňa.

Patriarcha Kirill je dôležitým spojencom prezidenta Vladimira Putina. Vlani v polovici septembra hovoril o "osudovej misii" Ruska proti zahraničným mocnostiam, ktoré chcú zničiť jeho nezávislosť.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)