Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Patrick Swayze, filmový idol 80. a 90. rokov, by mal 70 rokov

Na archívnej snímke americký herec Patrick Swayze. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Idol 80. a 90. rokov minulého storočia bol v auguste 2005 hlavným hosťom slávnostného odovzdávania cien ankety TOM (Televízna osobnosť Markízy), ktorej vyhlasovateľom bola TV Markíza.

Houston/Bratislava 18. augusta (TASR) - Hriešny tanec, Duch či Bod zlomu sú filmy, ktoré Patricka Swayzeho zaradili medzi hollywoodske hviezdy. Jeho úspešnú hereckú kariéru však predčasne ukončila rakovina. Od narodenia amerického herca a tanečníka uplynie vo štvrtok 18. augusta 70 rokov.

Patrick Swayze sa narodil 18. augusta 1952 v Houstone. Tancu sa venoval od útleho detstva vďaka svojej matke Patsy Swayzeovej, ktorá bola profesionálnou tanečnicou. Jeho otec bol zasa šampiónom v rodeu. Základy baletu získal budúci slávny herec v tanečnej škole svojej matky, ktoré si neskôr rozšíril na tanečných školách v New Yorku.

Profesionálnu tanečnú kariéru musel ukončiť pre zranenie kolena a definitívne sa rozhodol pre herectvo. Debutoval na broadwayských javiskách, na ktorých sa predstavil napríklad v muzikáli West Side Story, ale aj v titulnej úlohe Dannyho Zuka v muzikáli Pomáda.

Pred filmovú kameru sa prvýkrát postavil v komédii Skatetown, U.S.A. (1979) a začiatkom 80. rokov minulého storočia si zahral aj v snímke slávneho režiséra Francisa Forda Coppolu The Outsiders (Outsideri, 1983).

V začiatkoch hereckej kariéry sa objavil v jednej epizóde legendárneho seriálu M.A.S.H. Jednu z hlavných postáv, džentlmena a dôstojníka armády Konfederácie, stvárnil v seriáli North and South (Sever proti Juhu, 1985).

Osudovou filmovou úlohou sa pre Swayzeho stala rola inštruktora tanca Johnnyho Castlea v dnes už kultovom filme Dirty Dancing (Hriešny tanec, 1987). Producenti vôbec neočakávali od nízkorozpočtovej snímky, že zarobí v USA 64 miliónov dolárov a na celom svete 214 miliónov dolárov. Swayze bol aj spoluautorom a interpretom piesne She's Like the Wind z tohto filmu, ktorá sa stala hitom. Po jeho boku sa v legendárnom romantickom filme predstavila Jennifer Greyová.

Na archívnej snímke Maroš Kramár (vľavo) a herec Patrick Swayze (vpravo).
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Popularitu si Patrick Swayze upevnil aj kasovým trhákom Ghost (Duch) z roku 1990. Po boku Demi Moorovej a Whoopi Goldbergovej stvárnil mladého bankového úradníka Sama, ktorého život sa skončil násilnou smrťou, ale svoju priateľku sprevádzal životom naďalej ako duch. Snímka zarobila vyše 200 miliónov dolárov a Swayzeho opäť nominovali na Zlatý glóbus.

O rok neskôr si zahral po boku Keanu Reevesa v akčnom filme Point Break (Bod zlomu, 1991) a v tom istom roku sa dostal na titulnú stranu časopisu People ako "najsexi muž sveta".

K jeho dramaticky náročnejším úlohám patrila postava amerického lekára Maxa Lowea hľadajúceho stratenú rovnováhu a zmysel života v psychologickom filme City of Joy (Mesto radosti, 1992). Svoj talent predviedol tiež v komédii Waking Up in Reno (Prebudenie v Rene, 2002), v kriminálnej dráme 11:14 (Prekliata noc, 2003) alebo v romantickej dráme One Last Dance (Posledný tanec, 2003). Jeho poslednou úlohou bola postava agenta FBI v televíznom seriáli The Beast (Šelma, 2009).

Idol 80. a 90. rokov minulého storočia bol v auguste 2005 hlavným hosťom slávnostného odovzdávania cien ankety TOM (Televízna osobnosť Markízy), ktorej vyhlasovateľom bola TV Markíza.

Od roku 1975 bol Patrick Swayze ženatý Lisou Niemiovou.

V januári 2008 mu diagnostikovali rakovinu pankreasu. Svoj boj so zákernou chorobou prehral 14. septembra 2009. Zomrel vo veku 57 rokov v Los Angeles.