Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pavel a Babiš získali prezidentskú ochranku, ide o bežnú prax

Kandidát na českého prezidenta Petr Pavel prichádza do volebnej centrály v Prahe po uzatvorení volebných miestností v 1. kole prezidentských volieb v Českej republike v sobotu 14. januára 2023. Foto: TASR/AP

Keď súčasný a dosluhujúci prezident Miloš Zeman v roku 2013 postúpil do druhého kola, tak už mu boli nablízku policajti z prezidentskej ochranky, aj keď ho chránila aj súkromná bezpečnostná agentúra.

Praha 16. januára (TASR) - Tímy dvoch postupujúcich uchádzačov o post českého prezidenta sú už v kontakte s Útvarom pre ochranu prezidenta Českej republiky (ÚOP). Ide o bežný postup, informovala v nedeľu spravodajská stanica ČT24.

Policajti budú s kandidátmi a ich súkromnými bodyguardmi riešiť zaistenie bezpečnosti na verejných akciách. Plnú ochranu potom policajti prevezmú vo chvíli zvolenia víťaza.

"Operatívne zložky vyhodnocujú bezpečie tých dvoch kandidátov a v prípade, že by sme získali informácie, že by jeden z kandidátov mohol byť ohrozený, tak už sa to rieši napríklad formou krátkodobej ochrany," vyhlásil riaditeľ ÚOP Martin Baláž.

Ide o bežnú prax z minulých rokov. Keď súčasný a dosluhujúci prezident ČR Miloš Zeman v roku 2013 postúpil do druhého kola, tak už mu boli nablízku policajti z prezidentskej ochranky, aj keď ho chránila aj súkromná bezpečnostná agentúra.

ÚOP zaisťuje bezpečnosť i všetkých bývalých prezidentov republiky. Podieľa sa aj na ochrane Pražského hradu, českých korunovačných klenotov a zaisťuje tiež bezpečnosť medzinárodne chránených osôb počas ich pobytu v Česku.

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili v sobotu Petr Pavel (35,40 percenta hlasov) a Andrej Babiš (34,99 percenta hlasov). Rozhodujúce kolo sa uskutoční 27. a 28. januára.