Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pavel dostal pokutu za netransparentné údaje o darcoch v kampani

Na snímke český prezident, bývalý náčelník generálneho štábu Petr Pavel, archívne foto. Foto: TASR Jaroslav Novák

Úrad Pavlovi pokutu udelil ešte predtým, ako sa oficiálne ujal funkcie. Preto si nemohol uplatniť priestupkovú imunitu.

Praha 16. marca (TASR) - Úrad pre dohľad nad hospodárením politických strán a hnutí (ÚDHPSH) udelil českému prezidentovi Petrovi Pavlovi pokutu 60.000 českých korún (takmer 2500 eur). Vo štvrtok na to upozornil magazín Reportér, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Magazín zistil podľa prevodov na transparentnom účte, ktorý Pavel používal počas predvolebnej kampane, že súčasný prezident v pondelok 13. marca odoslal 60.000 korún na účet ÚDHPSH.

Pokutu následne potvrdil aj člen úradu Jan Outlý. Prehľad sponzorov, ktorý Pavel ako kandidát zverejnil pred voľbami, vo výraznej väčšine neobsahoval povinné informácie. "Pri fyzických osobách dátum narodenia a obec pobytu, pri právnických osobách názov, IČO a sídlo," vysvetlil Outlý.

Úrad Pavlovi pokutu udelil ešte predtým, ako sa oficiálne ujal funkcie. Preto si nemohol uplatniť priestupkovú imunitu.

"Neboli to netransparentné údaje, ale chýbajúce údaje pri niektorých darcoch. Ak máte šesťtisíc darcov a pri všetkých máte mať napísané údaje ako adresa a dátum narodenia, a niekto z nich vám to nepošle, tak nemáme páku, ako to z tých ľudí dostať," reagoval na medializovanú informáciu o pokute Pavel. Ako povedal, bol upozornený, že ide o štandardnú pokutu za "drobné nezrovnalosti".

Sankcia je najvyššia, akú doteraz ÚDHPSH fyzickej osobe uložil. Druhú najvyššiu pokutu - 40.000 korún - dostal Pavel Zítko, ktorý v tohtoročných voľbách nakoniec pre nesplnenie podmienok nemohol kandidovať. Pokutu však podľa servera Seznam Zprávy musela zaplatiť aj Danuše Nerudová; bolo to 15.000 korún (viac ako 620 eur).

Český prezident vo štvrtok zverejnil svoj plán na prvých 100 dní vo funkcii. V ňom načrtol, že dôraz chce okrem iného klásť aj na transparentnú pravidelnú komunikáciu a tiež transparentné fungovanie Kancelárie prezidenta republiky (KPR).

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)