Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Pavel: NATO sa dohodlo na postoji voči Rusku a Čínu označilo za výzvu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V súvislosti s naprávaním vzťahov s Ruskom a Čínou Pavel zdôraznil, že dôležité je správanie protivníka a ochota jednotlivých strán rešpektovať medzinárodné pravidlá.

Bratislava 17. júna (TASR) - Čína nepredstavuje pre Severoatlantickú alianciu bezprostrednú hrozbu, je však potrebné pristupovať k nej ako k výzve. Povedal to pre TASR bývalý predseda vojenského výboru NATO Petr Pavel.

Pavel pripomenul, že lídri členských krajín NATO sa na summite 14. júna dohodli na jasnom postoji a spolupráci voči Rusku a na tom, že "Čína sa stala pre NATO bezpečnostnou výzvou".

"Čína svoju vojenskú silu nedemonštruje takým spôsobom ako Rusko, tak konfrontačne, takže nie je dôvod brať Čínu ako bezprostrednú vojenskú hrozbu," povedal. Dodal však, že k Číne je potrebné pristupovať ako k bezpečnostnej výzve, pretože aktivity tejto krajiny "nás môžu významne ovplyvniť" aj v Európe.

"Napríklad, ak by Čína vyvolala akýkoľvek konflikt v Juhočínskom mori, ktorý by vyústil do prerušenia námornej prepravy, tak by sa to veľmi rýchlo prejavilo na dodávkach v Európe," vysvetlil.

V súvislosti s Ruskom Pavel povedal, že Rusko hrozbu predstavuje, pretože je v "styku s krajinami NATO, má významnú vojenskú silu – konvenčnú i jadrovú".

"Najmä má vo svojich strategických dokumentoch, ale i vo vyhláseniach svojich predstaviteľov vyjadruje jasne vôľu, že tú silu je ochotné kedykoľvek použiť," uviedol Pavel s tým, že Rusko označuje NATO a všetky krajiny tejto aliancie za nepriateľov.

"Čína sa nevyjadrila, že NATO by bolo nepriateľom Číny," povedal a dodal, že Čína sa nevyjadruje tak, že by s krajinami NATO prichádzala do bezpečnostnej konfrontácie.

"Čínu musíme brať ako krajinu, ktorá má nielen odlišný spoločenský a hodnotový základ od toho nášho, má odlišné strategické záujmy a dlhodobé ciele, ale nie je s nami v priamej konfrontácii," povedal.

V súvislosti s naprávaním vzťahov s Ruskom a Čínou Pavel zdôraznil, že dôležité je správanie protivníka a ochota jednotlivých strán rešpektovať medzinárodné pravidlá.

"To primárne, na čom sa musíme s partnermi ako Rusko a Čína dohodnúť, sú pravidlá hry,"
povedal. "Ak tieto pravidlá mať nebudeme alebo ich nebudeme rešpektovať, tak sa nikdy nedohodneme," povedal.