Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pavel sa so Zemanom stretne v pondelok 13. februára

Na archívnej snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Pavel podľa vlastných slov očakával, že aktuálna hlava štátu alebo jeho kancelária navrhne termín stretnutia, k čomu však nedošlo, a tak termín napokon navrhol Pavlov tím a Zeman ho akceptoval.

Praha 3. februára (TASR) - Český prezident Miloš Zeman prijme svojho nástupcu Petra Pavla v pondelok 13. februára predpoludním v Lánoch. Oznámil to budúci prezident ČR na svojom piatkovom brífingu, informuje TASR.

Pavel podľa vlastných slov očakával, že aktuálna hlava štátu alebo jeho kancelária navrhne termín stretnutia, k čomu však nedošlo, a tak termín napokon navrhol Pavlov tím a Zeman ho akceptoval.

V priebehu Pavlovho brífingu potvrdil termín schôdzky aj Zemanov hovorca Jiří Ovčáček. "Prezident republiky Miloš Zeman sa stretne v pondelok 13. februára 2023 o 11.00 h na zámku v Lánoch so zvoleným prezidentom republiky Petrom Pavlom," napísal Ovčáček na twitterovom účte tlačového odboru Hradu.

Od piatka do nedele 17. – 19. februára sa Pavel plánuje zúčastniť na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Podľa vlastných slov očakáva, že absolvuje množstvo neformálnych stretnutí s lídrami z Európy a Severnej Ameriky.

Na brífingu sa vyjadril aj k námietkam, či neprekračuje právomoci vykonávaním množstva stretnutí okamžite po voľbách – a viac než mesiac pred inauguráciou. "Mojím cieľom nebolo ukázať, že budem aktivistickým prezidentom, ale prezidentom aktívnym," vysvetlil. Všetky rokovania, ktoré v uplynulých dňoch viedol s domácimi i zahraničnými predstaviteľmi, boli podľa neho zoznamovacie a orientačné.

Pripustil, že niektoré jeho zahraničné kontakty vyvolali emócie, avšak zdôraznil, že všetky boli iniciované zo zahraničia lídrami, ktorí mu chceli zablahoželať k zvoleniu. Telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, najvyššou predstaviteľkou Taiwanu Cchaj Jing-wen, predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Zdôraznil, že v týchto rozhovoroch nepredstieral právomoci, ktoré nemá. Je presvedčený, že ani telefonátom s Cchaj neprekročil princípy, ktoré ČR zastáva vo vzťahu k Číne a Taiwanu.

Proti Pavlovmu telefonátu s taiwanskou prezidentkou však ostro protestovala Čína, podobne ako k plánovanej ceste predsedníčky Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéty Pekarovej Adamovej na Taiwan koncom marca. Pekarová Adamová medzičasom ponúkla vo svojej delegácii na Taiwan miesto aj zástupcovi Pavlovho tímu. Pavel na to na brífingu reagoval, že s predsedníčkou Snemovne ešte nediskutoval o tom, či túto ponuku využijú.

Na budúci týždeň si Pavel podľa vlastných slov zoberie "po pol roku" aktivít v prezidentskej kampani a približne 20 tohtotýždňových mediálnych vystúpeniach voľno a nebude verejne vystupovať.