Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pavel telefonoval so Zelenským, v apríli navštívi Kyjev

Na snímke český prezident Petr Pavel. Foto: TASR- Jaroslav Novák

Zelenský povedal, že podpora Česka je pre Ukrajinu v boji proti agresii Ruska kľúčová.

Praha/Kyjev 12. marca (TASR) - Nový český prezident Petr Pavel telefonoval v nedeľu so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Dohodol sa s ním, že v apríli navštívi Kyjev. TASR o tom informuje podľa reportáže televízie ČT 24 a vyjadrenia Zelenského zverejnenom na sociálnej sieti Twitter.

"Prezident Zelenskyj požiadal o telefonát, aby mohol zagratulovať pánovi prezidentovi Pavlovi ku zvoleniu. Diskutovali spolu o konkrétnych možnostiach pomoci, ktoré by mohla Česká republika ponúknuť... a tiež o prípadnej návšteve prezidenta Pavla v Kyjeve. Dohodli sa, že by k nej mohlo prísť v apríli," uviedla Pavlova hovorkyňa Markéta Řeháková vo vyjadrení, ktoré odvysielala ČT 24.

Dodala, že konkrétny termín návštevy stanovený nebol a kancelária českého prezidenta ho z bezpečnostných dôvodov zverejňovať ani nechce.

"Telefonoval som s českým prezidentom Pavlom. Zagratuloval som mu k oficiálnemu nástupu do úradu. Načrtol som mu situáciu na fronte a naše bezpečnostné potreby. Hovorili sme o integrácii Ukrajiny do Európskej únie a dohodli sme sa na ďalšej spolupráci," napísal Zelenskyj na Twitteri.

Dodal, že podpora Česka je pre Ukrajinu v boji proti agresii Ruska kľúčová.

Pavel sa stal v poradí štvrtým prezidentom samostatnej Českej republiky vo štvrtok, keď na Pražskom hrade zložil prezidentský sľub.