Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Pavel udelí Stoltenbergovi vyznamenanie Rad Tomáša Garrigua Masaryka

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Rad Tomáša Garrigua Masaryka je druhé najvyššie české štátne vyznamenanie.

Praha 28. mája (TASR) - Prezident ČR Petr Pavel vo štvrtok v Prahe udelí Rad Tomáša Garrigua Masaryka III. triedy generálnemu tajomníkovi Severoatlantickej aliancie Jensovi Stoltenbergovi. Oznámil to v utorok Pražský hrad, píše TASR s odvolaním sa na spravodajský portál Novinky.cz.

Stoltenberg sa v Prahe zúčastní na neformálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín NATO, ktoré sa uskutoční pri príležitosti 25. výročia členstva ČR v NATO a 75. výročia založenia Severoatlantickej aliancie.

Rad Tomáša Garrigua Masaryka je druhé najvyššie české štátne vyznamenanie. Prezident ho udeľuje osobám, ktoré sa vynikajúcim spôsobom zaslúžili o rozvoj demokracie, humanity a ľudských práv, píše server Novinky.cz.

Stoltenberg, bývalý nórsky premiér, stojí na čele Severoatlantickej aliancie od roku 2014. Jeho mandát sa končí tento rok v októbri. Vlani v júli mu bol už štvrtýkrát predĺžený z dôvodu pokračujúcej vojny na Ukrajine. Meno jeho nástupcu by malo byť oznámené pred júlovým summitom NATO vo Washingtone.