Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Pavel zverejnil program na prvých 100 dní vo funkcii

Na snímke český prezident Petr Pavel hovorí počas tlačovej konferencie so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci v pondelok 13. marca 2023 v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

Okrem iného chce navštíviť všetky susedné štáty, vydať sa na Ukrajinu a stretnúť sa s najvyššími predstaviteľmi EÚ a NATO.

Praha 16. marca (TASR) - Kancelária českého prezidenta Petra Pavla vo štvrtok zverejnila program jeho konkrétnych cieľov na prvých 100 dní vo funkcii. Pavel opakovane avizoval aktívny štart v úrade a v programe uvádza osem oblastí, na ktoré sa okamžite zameria. Okrem iného chce navštíviť všetky susedné štáty, vydať sa na Ukrajinu a stretnúť sa s najvyššími predstaviteľmi EÚ a NATO. TASR o tom informovala Eva Hromádková z Pavlovho komunikačného tímu.

V oblasti zahraničnej politiky chce dosiahnuť, aby bolo Česko vnímané v zahraničí ako spoľahlivý partner. S predstaviteľmi okolitých štátov plánuje dohodnúť prehĺbenie spolupráce. Na Slovensku už bol začiatkom tohto týždňa, vo štvrtok odcestoval na dvojdňovú návštevu Poľska.

Na Ukrajine hodlá potvrdiť "odhodlanosť v podpore tejto krajiny proti ruskej agresii" a chce tiež pomôcť rozbehnúť jej obnovu s pomocou Česka.

Premiéra Petra Fialu a predsedu najsilnejšej opozičnej strany ANO Andreja Babiša vyzve na pravidelné stretnutia. Zvolá tiež prvú schôdzku najvyšších ústavných činiteľov a ministra zahraničných vecí s cieľom koordinovať zahraničnú politiku ČR.

Sľubuje otvorenie Pražského hradu verejnosti. Bezpečnostné opatrenia podľa vlastných slov uvoľní v maximálnej možnej miere, ktorú polícia umožní. Chce tiež revitalizovať priestor hradu a jeho okolia.

Avizuje transparentnú a pravidelnú komunikáciu s pravidelnými brífingmi pre médiá. Svoj tím chce rozšíriť o odborníkov na sociálne siete a digitálnu komunikáciu.

V prezidentskej kancelárii plánuje organizačné zmeny s cieľom stransparentniť jej fungovanie.

Chce pokračovať v cestách do regiónov, ustanoviť tím poradcov na kľúčové odborné oblasti a predstaviť transparentný proces výberu kandidátov na pozície ústavných sudcov. Počas prvých sto dní predloží Senátu na schválenie aj prvých troch kandidátov na sudcov Ústavného súdu.