Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pavla podporilo v druhom kole prezidentských volieb 58,32% voličov

Na snímke kandidát na českého prezidenta, bývalý náčelník generálneho štábu Petr Pavel počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov 2. kola českých prezidentských volieb vo svojom volebnom štábe v Prahe 28. januára 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pavel sa v marci stane štvrtým prezidentom samostatnej Českej republiky.

Praha 28. januára (TASR) - Armádny generál vo výslužbe Petr Pavel zvíťazil na základe neoficiálnych výsledkov v druhom kole prezidentských volieb v ČR so ziskom 58,32 hlasov. Porazeného kandidáta Andreja Babiša, expremiéra ČR a predsedu hnutia ANO, podporilo 41,67 percenta voličov. Vyplýva to z dát Českého štatistického úradu (ČSÚ) po sčítaní 100 percent okrskov, informuje TASR.

Petr Pavel dostal 3.358.926 hlasov. Svojho protikandidáta tak predbehol o takmer milión hlasov. Volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb dosiahla 70,25 percenta. Je to viac, ako v predchádzajúcich prezidentských voľbách v roku 2018, keď hlasovalo 66,18 percenta oprávnených voličov.

Pavel získal v druhom kole prezidentských volieb viac hlasov, ako ich získal súčasný prezident Miloš Zeman pri predchádzajúcich voľbách v rokoch 2013 i 2018, konštatuje ČT 24.

Armádny generál vo výslužbe sa vo svojom volebnom štábe poďakoval všetkým, ktorí ho volili, ale aj tým, ktorí ho nevolili, ale prišli k voľbám. Ocenil, že im záleží na demokracii.

Pavel sa v marci stane štvrtým prezidentom samostatnej Českej republiky po Václavovi Havlovi, Václavovi Klausovi a Milošovi Zemanovi. Zároveň bude druhou hlavou štátu, ktorú si obyvatelia Česka sami vybrali v priamej voľbe.