Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pchjongjang potvrdil, že odpálil medzikontinentálnu balistickú strelu

Na televíznej obrazovke je zobrazená snímka odpálenia severokórejskej rakety počas spravodajského programu na železničnej stanici v Soule v Južnej Kórei vo štvrtok 16. marca 2023. Foto: TASR - AP

O odpálení rakety už vo štvrtok informovala juhokórejská armáda.

Pchjongjang 17. marca (TASR) — Severná Kórea potvrdila, že raketa, ktorú vypálila vo štvrtok, bola medzikontinentálna balistická strela dlhého doletu typu Hwasong-17. V piatok o tom informovala tamojšia štátna tlačová agentúra KCNA. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

O odpálení rakety už vo štvrtok informovala juhokórejská armáda.

KCNA uviedla, že skúška bola reakciou na "provokatívne" vojenské cvičenia Spojených štátov a Južnej Kórey. Mala slúžiť ako "dôraznejšie varovanie pre nepriateľov, ktorí úmyselne eskalujú napätie na Kórejskom polostrove".

Pchjongjang dodal, že raketa preletela približne 1000 kilometrov, kým dopadla do Japonského mora.

Soul vo svojom prvom vyhlásení upozornil, že išlo už o tretiu skúšku tohto typu zbrane v tomto týždni. V nedeľu Severná Kórea vypustila z ponorky dve strely s plochou dráhou letu a v utorok smerom do Japonského mora skúšobne odpálila ďalšie dve balistické rakety krátkeho doletu. Najnovšia skúška sa uskutočnila len niekoľko hodín pred stretnutím lídrov Južnej Kórey a Japonska v Tokiu, kde budú diskutovať aj o hrozbách zo strany KĽDR.

Spoločné cvičenia Washingtonu a Soulu pod názvom Freedom Shield sa začali v pondelok a potrvajú 11 dní. Pchjongjang ich označil za prípravy na vojnu voči KĽDR a pohrozil "masívnou" reakciou. Juhokórejská armáda však zdôraznila, že ide o obranné cvičenia, ktoré budú okrem iného zahŕňať nácvik postupov „na odrazenie potenciálnych severokórejských útokov".