Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rada Európy neuzná referendá na okupovaných ukrajinských územiach

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) si podáva ruku s generálnou sekretárkou Rady Európy Marijou Pejcinovičovou Buričovou. Foto: TASR / AP

Šéfka Rady Európy zároveň opätovne vyzvala na ukončenie konfliktu a návrat k mieru v Európe.

Brusel/Štrasburg 21. septembra (TASR) - Generálna tajomníčka Rady Európy (RE) Marija Pejčinovičová Buričová v stredu uviedla, že odmieta takzvané referendá na okupovaných ukrajinských územiach, ktoré majú v priebehu toho týždňa prebehnúť v Doneckej a Luhanskej republike a v Chersonskej a Záporožskej oblasti.

Konanie referend v termíne od 23. do 27. septembra oznámili v utorok predstavitelia samozvaných republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej –, ako aj Ruskom dosadení zástupcovia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

Generálna tajomníčka 46-člennej Rady Európy vo svojom oficiálnom vyhlásení spresnila, že "takzvané referendá" na ukrajinských územiach, ktoré sú okupované ruskými silami, sú iba ďalšou eskaláciou konfliktu a pokračujúcim porušovaním územnej celistvosti Ukrajiny.

"Takéto referendá, konané so zbraňami v rukách okupačných síl a nerešpektujúce základné demokratické princípy, nemožno ani akceptovať, ani uznať. Odmietame takýto výsmech demokracii a opätovne potvrdzujeme náš záväzok voči nezávislosti, suverenite a územnej celistvosti nášho členského štátu Ukrajina v rámci jeho medzinárodne uznávaných hraníc," uviedla Pejčinovičová Buričová.

Šéfka Rady Európy zároveň opätovne vyzvala na ukončenie konfliktu a návrat k mieru v Európe.

Rada Európy so sídlom v Štrasburgu je medzinárodná organizácia nezávislá od Európskej únie. Funguje na princípe diskusie a hľadania spoločných riešení v hospodárskych, spoločenských, kultúrnych, vedeckých, právnych a administratívnych otázkach a v udržovaní a rozvoji základných ľudských práv a slobôd.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)