Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Pekarová Adamová: Mrzí nás, že vo V4 je ktosi, kto voči Rusku lavíruje

Na archívnej snímke predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Markéta Pekarová Adamová počas prijatia predsedom vlády SR Eduardom Hegerom v historickej budove Úradu vlády SR 18. januára 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Podľa jej slov bude lepšie, ak V4, keď sa jedná o takéto témy, bude v pasívnejšom móde.

Praha 10. júla (TASR) - Parlament Českej republiky podporí sériou aktivít priority českého predsedníctva v Rade EÚ. Uviedla v rozhovore pre TASR predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová, ktorá rovnako hovorila aj o momentálnej situácii vo Vyšehradskej štvorke (V4).

K obom témam sa vyjadrila počas víkendovej návštevy európskych novinárov, ktorí do Prahy zavítali na pozvanie českého predsedníctva v Rade EÚ.

Český parlament je podľa jej slov pripravený podporovať všetky priority, ktoré si v rámci predsedníctva stanovila vláda. Patrí medzi vojna na Ukrajine a pomoc utečencom, ale aj energetická bezpečnosť a odolnosť demokratických inštitúcií.

"V rámci parlamentu sa budeme venovať aj téme Východného partnerstva lebo nesmieme zabúdať na krajiny, ktoré sú buď čakateľmi na členstvo v EÚ, alebo čakateľmi na demokraciu, ako je to napríklad v Bielorusku," opísala situáciu.

Spresnila, že parlament pripravuje niekoľko aktivít, ktoré sa zamerajú práve na krajiny tohto regiónu. Už na budúci týždeň to bude na pôde Poslaneckej snemovne napríklad akcia na podporu mladej generácie z krajín Východného partnerstva. Ďalšie aktivity sa zamerajú na podporu občianskych organizácií a mimovládnych inštitúcií, ktoré majú dôležitú úlohu pri budovaní slobody a demokracie.

Pekarová Adamová s novinármi hovorila aj o význame Vyšehradskej štvorky v rámci EÚ po tom, ako ročné predsedníctvo V4 od 1. júla prebrala Slovenská republika. Vyjadrila presvedčenie, že Slováci dokážu dať tomuto zoskupeniu "druhý dych".



Pripomenula, že v posledných mesiacoch maďarského predsedníctva V4 a v kontexte rôznych reakcií na ruskú agresiu voči Ukrajine, boli aktivity tohto zoskupenia utlmené a došlo k sérii zrušených stretnutí. Zároveň vyjadrila nádej, že toto neformálne zoskupenie, ktoré v minulosti prinieslo konkrétne výsledky, má stále zmysel.

"Na druhej strane nie je možné ignorovať, že jeden z našich partnerov v tejto skupine, má k vojne, ktorá prebieha tak blízko nás a ktorú bezdôvodne rozpútal Vladimir Putin, iný prístup ako tie ostatné. Musíme to vedieť pomenovať a vymedziť sa proti tomu," vysvetlila.

Podľa jej slov bude lepšie, ak V4, keď sa jedná o takéto témy, bude v "pasívnejšom móde". Členovia tohto zoskupenia by podľa nej mali v tomto smere skôr hľadať spoločnú cestu so štátmi mimo tejto skupiny, ako napríklad s baltskými krajinami, prípadne s ďalšími, ktoré vidia, kto je v tomto konflikte jasným agresorom a tým pádom aj to, s kým netreba obchodovať.

"Verím tomu, že si s tým Slováci poradia, lebo Slovensko má dlhodobé skúsenosti pri riešení citlivých vzťahov s Maďarskom. A že aj napriek tomu, čo sa teraz deje, sa im podarí dať V4 nejaký nový cieľ, ktorý nás bude všetkých spojovať," uviedla.

Dodala, že je na Maďaroch samotných, ako sa bude ich krajina ďalej vyvíjať. "Nás to neteší, že aj keď sme v jednej rodine európskych krajín a v NATO, tak máme v tejto veci niekoho, kto lavíruje. Z dlhodobého hľadiska sa to nikomu nevyplatí," odkázala.