Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Peking: Čína sa neštíti vojny, ak Taiwan vyhlási nezávislosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty nemajú s Taiwanom oficiálne diplomatické vzťahy, no v uplynulom období stupňujú svoju podporu tomuto ostrovu.

Singapur 10. júna 2022 (AFP) - Peking nebude váhať použiť silu, ak Taiwan vyhlási nezávislosť. Uviedol to čínsky minister obrany Wej Feng-che počas piatkového prvého rokovania s americkým rezortným partnerom Lloydom Austinom v Singapure. Informovala o tom agentúra AFP.

"Ak sa niekto odváži oddeliť Taiwan od Číny, čínska armáda rozhodne nebude váhať začať vojnu bez ohľadu na cenu," povedal novinárom hovorca čínskeho ministerstva obrany Wu Čchien, ktorý citoval šéfa silového rezortu. Wej Feng-che tiež podľa neho varoval, že Peking "rozbije na márne kúsky akékoľvek sprisahanie s cieľom vyhlásiť nezávislosť Taiwanu".

Americké ministerstvo obrany po skončení vyše hodinového rokovania uviedlo, že Austin svojho čínskeho partnera varoval, že Peking sa musí "zdržať ďalších destabilizujúcich akcií voči Taiwanu".

Spojené štáty nemajú s Taiwanom oficiálne diplomatické vzťahy, no v uplynulom období stupňujú svoju podporu tomuto ostrovu. Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a nevylučuje ani použitie vojenskej sily voči tomuto fakticky nezávislému ostrovu. Tchaj-pej dlhodobo tvrdí, že je odhodlaný pevne brániť svoju slobodu, demokraciu a bezpečnosť.