Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Peking odsúdil príhovor prezidentky Taiwanu o vzdore voči tlaku Číny

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ostrovný štát má vládu nezávislú od Pekingu od roku 1949, keď tam z pevniny ušli čínski nacionalisti, porazení v občianskej vojne s Mao Ce-tungovými komunistami.

Tchaj-pej 10. októbra (TASR) - Čínska vláda odsúdila v nedeľu prejav taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen, podľa ktorej Taiwan nepodľahne tlaku Pekingu a bude brániť svoj demokratický spôsob života. Podľa Číny jej prejav obsahoval skreslené fakty a podnecoval ku konfrontácii. Informovala o tom v agentúra Reuters.

Snaha Taiwanu o nezávislosť podľa Pekingu zatvára dvere spoločnému dialógu.

"Dúfame, že vzťahy (s Pekingom) sa uvoľnia, a nebudeme sa správať unáhlene, ale nikto si nemôže robiť absolútne žiadne ilúzie, že taiwanský ľud ustúpi tlaku," zdôraznila Cchaj Jing-wen.

Taiwanská prezidentka svojim prejavom reagovala na slová čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý vyzval v sobotu na znovuzjednotenie svojej krajiny s Taiwanom. "Znovuzjednotenie mierovým spôsobom by najlepšie slúžilo záujmom celého čínskeho národa," povedal najvyšší čínsky predstaviteľ v slávnostnom príhovore v pekinskej Veľkej sále ľudu pri príležitosti 110. výročia tzv. sinchajskej revolúcie z roku 1911. Týmto politickým prevratom bolo zvrhnuté cisárstvo – mandžuská dynastia Čching – a následne bola vyhlásená Čínska republika.

Názov Čínska republika si však neskôr oficiálne privlastnil Taiwan. Ostrovný štát má vládu nezávislú od Pekingu od roku 1949, keď tam z pevniny ušli čínski nacionalisti, porazení v občianskej vojne s Mao Ce-tungovými komunistami.

Peking však naďalej považuje demokratický Taiwan s jeho vlastnou autonómnou vládou za súčasť pevninskej Číny, Čínskej ľudovej republiky.