Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Peking postupne ruší protipandemické opatrenia

Na archívnej snímke ľudia s ochrannými rúškami kráčajú okolo billboardu vyzývajúcom na nosenie rúšok v čínskom Pekingu 22. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Mestská hromadná doprava bude opäť premávať v zvyčajnom režime. Školy sa opätovne otvoria 13. júna.

Peking 5. júna (TASR) - Peking v priebehu budúceho týždňa postupne zruší opatrenia, ktoré miestna samospráva zaviedla v súvislosti s nárastom nových prípadov nákazy koronavírusom. V nedeľu to oznámili mestskí predstavitelia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Pekinské úrady vyhlásili, že od pondelka sa budú zamestnanci môcť začať vracať späť na pracoviská. Obnoví sa i prevádzka reštaurácií pre zákazníkov, ktorí mali počas troch po sebe idúcich dní pred návštevou podniku negatívne výsledky testov na koronavírus.

Mestská hromadná doprava bude opäť premávať v zvyčajnom režime. Školy sa opätovne otvoria 13. júna. V dvoch pekinských mestských častiach však zostanú v platnosti pôvodné prísnejšie obmedzenia.

Čína sa v uplynulých týždňoch snažila presadiť "stratégiu nulového covidu" a v mestách, kde narástol počet nových prípadov nákazy koronavírusom, zaviedla prísne lockdowny, hromadné testovania a dlhé karantény. Tieto kroky viedli k výraznému obmedzeniu pohybu v Šanghaji a Pekingu, pripomína AFP.

V 25-miliónovom Šanghaji sa protipandemické opatrenia zmiernili už v stredu 1. júna, odkedy sa väčšina jeho obyvateľov môže opäť voľne pohybovať. Prísnejšie opatrenia sa vzťahujú len na tých, ktorí boli v blízkom kontakte s nakazenými osobami.