Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Peking: Vyhlásenia NATO o čínskej podpore Ruska sú „dezinformáciami“

Hovorca čínskeho rezortu diplomacie Wang Wen-pin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

AFP pripomenula, že Čína odmietla odsúdiť Rusko za krvavú inváziu na Ukrajinu a zaostáva za mnohými inými krajinami v poskytovaní humanitárnej pomoci vojnou zasiahnutej krajine.

Brusel/Peking 24. marca (TASR) - Peking vo štvrtok obvinil generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga z toho, že "šíri dezinformácie" v súvislosti s jeho tvrdeniami, že Čína podporuje ruskú vojnu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Generálny tajomník NATO v stredu obvinil Čínu z politickej podpory Ruska "šírením nehoráznych klamstiev" a varoval Peking pred poskytovaním materiálnej podpory vojnovému úsiliu Moskvy.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin na to vo štvrtok reagoval slovami, že "obvinenie Číny zo šírenia nepravdivých informácií o Ukrajine je samo šírením dezinformácií".

AFP pripomenula, že Čína odmietla odsúdiť Rusko za krvavú inváziu na Ukrajinu a zaostáva za mnohými inými krajinami v poskytovaní humanitárnej pomoci vojnou zasiahnutej krajine. Peking však tvrdí, že jeho postoj je údajne "v súlade so želaniami väčšiny krajín" a že "akékoľvek neoprávnené obvinenia a podozrenia proti Číne budú vyvrátené". Hovorca však tieto tvrdenia ničím nepodložil.

Aj americkí predstavitelia v uplynulých dňoch obvinili Čínu z toho, že signalizuje svoju ochotu poskytnúť Rusku vojenskú a ekonomickú pomoc. Washington bude preto "veľmi pozorne sledovať", či Peking dodá Moskve zbrane. Čína už dávnejšie uviedla, že je ochotná hrať úlohu v snahe o sprostredkovanie prímeria na Ukrajine, ale zatiaľ sa nezaviazala zorganizovať mierové rozhovory, pripomenula AFP.