Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pelosiová hovorila s poľským prezidentom o pomoci Ukrajine

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a poľský prezident Andrzej Duda počas stretnutia 2. mája 2022 vo Varšave. Foto: TASR/AP

Pelosiová navštívila Poľsko krátko po tom, ako oznámila, že v sobotu navštívila ukrajinskú metropolu Kyjev, kde sa stretla s ukrajinským prezidentom.

Varšava 2. mája (TASR) - Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová sa stretla v pondelok vo Varšave s poľským prezident Andrzejom Dudom, s ktorým hovorila o ďalšej pomoci Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN a vyhlásenia Pelosiovej, zverejnenom na jej oficiálnej webovej stránke.

"Dnes mala naša delegácia tú česť stretnúť sa s Andrzejom Dudom, cenným partnerom pri podporovaní Ukrajiny v brutálnej vojne (ruského prezidenta) Putina," uviedla Pelosiová na sociálnej sieti Twitter, kde zverejnila predsedníčka Snemovne reprezentantov aj niekoľko fotografií zo stretnutia.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov v oficiálnom vyhlásení uviedla, že jej delegácia poďakovala v mene Spojených štátov poľskej vláde a poľskému ľudu za to, že "otvorili svoje srdcia a domovy" ukrajinským utečencom, a zároveň potvrdila záväzok Spojených štátov ďalej podporovať humanitárne snahy Poľska.

Stretnutie americkej delegácie s poľským prezidentom sa sústredilo aj na spoločný záväzok oboch krajín, týkajúci posilnenia partnerstva medzi USA a Poľskom ako i Severoatlantickou alianciou.

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová (tretia zľava) a poľský prezident Andrzej Duda (štvrtý sprava) počas stretnutia 2. mája 2022 vo Varšave.
Foto: TASR/AP


"Hlboko sa nás dotkli naše skúsenosti počas nášho pôsobenia v Poľsku. Naša delegácia sa vráti do Washingtonu pripravená ďalej pokračovať vo svojej práci, až kým nebude dosiahnuté víťazstvo. Ukrajina bráni demokraciu pre svoj ľud a pre svet," dodáva Pelosiová.

Poradca poľského prezidenta pre zahraničnú politiku Jakub Kumoch označil pondelkovú návštevu americkej delegácie v Poľsku za najlepšiu v histórii, píše agentúra PAP.

"Prezident (Duda) sa jasne vyjadril, že verí, že vzťahy so Spojenými štátmi sú kľúčové bez ohľadu na to, kto vládne vo Varšave alebo vo Washingtone," uviedol Kumoch.

Pelosiová navštívila Poľsko krátko po tom, ako oznámila, že v sobotu navštívila ukrajinskú metropolu Kyjev, kde sa stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu je tak najvyššie postavenou predstaviteľkou Spojených štátov, ktorá sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu stretla so Zelenským, píše CNN.