Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pelosiová označila Trumpa za hrozbu pre USA

Na archívnej snímke Nancy Pelosiová. Foto: TASR/AP

Samotný Trump popiera, že by bol nabádal svojich stúpencov na násilnosti.

Washington 13. januára (TASR) – Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v stredu vyhlásila, že americký prezident Donald Trump predstavuje bezprostrednú hrozbu pre Spojené štáty a je nutné naňho podať ústavnú žalobu. Informovala o tom agentúra AP.

Demokratka Pelosiová počas svojho prejavu v Snemovni reprezentantov uviedla, že členovia Kongresu a celá krajina zažili rebéliu, ktorá porušila posvätnosť Kapitolu a pokúsila sa zvrátiť vôľu amerického ľudu vyjadrenú v prezidentských voľbách.

„Vieme, že prezident Spojených štátov podnietil ozbrojenú vzburu voči našej krajine. Musí odísť. Je jasným a pretrvávajúcim nebezpečenstvom pre krajinu, ktorú máme všetci radi," poznamenala Pelosiová.

Dodala, že Trump opakovane klamal o výsledkoch prezidentských volieb z 3. novembra, v ktorých ho porazil demokrat Joe Biden. Odchádzajúci šéf Bieleho domu podľa jej slov zasial samoúčelné pochybnosti o demokracii a protiústavne sa snažil ovplyvňovať štátnych predstaviteľov, aby zopakovali túto ozbrojenú vzburu proti našej krajine.

Hlasovanie o podaní ústavnej žaloby voči Trumpovi súvisiace s obvineniami z podnecovania povstania počas minulotýždňových útokov jeho podporovateľov na budovu Kapitolu, sa očakáva v stredu večer okolo 15:00 – 16:00 miestneho času (21:00 – 22:00 SEČ).

Stúpenci dosluhujúceho republikánskeho prezidenta vtrhli 6. januára do budovy Kapitolu a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo Bidena v novembrových voľbách. Vzniknutý chaos a násilie viedli k smrti piatich ľudí vrátane jedného policajta. Trump predtým svojich priaznivcov opätovne burcoval nepodloženými obvineniami o zmanipulovaní volieb a nabádal ich, aby pochodovali ku Kapitolu.

Samotný Trump popiera, že by bol nabádal svojich stúpencov na násilnosti.