Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Pelosiová pristála v Japonsku

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová (vpravo) a americký veľvyslanec v Japonsku Rahm Emanuel sa objímajú na vojenskej základni USA v Japonsku, ktorá sa nachádza vo Fusse na predmestí Tokia vo štvrtok 4. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Pelosiová a ďalší členovia jej delegácie po návšteve Taiwanu v stredu večer odleteli do Južnej Kórey.

Tokio 4. augusta (TASR) - Lietadlo predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej pristálo vo štvrtok v Japonsku na poslednej zastávke jej ázijského turné po návšteve Taiwanu, ktorá pobúrila Čínu.

Reportéri tlačovej agentúry AFP videli lietadlo pristávať na leteckej základni Jokota pri hlavnom meste Tokio. Pelosiová priletela z Južnej Kórey a tento týždeň sa stala najvyššie postaveným predstaviteľom USA, ktorý za uplynulých 25 rokov navštívil Taiwan.

Pelosiová sa vo štvrtok v Soule vyhla priamym verejným komentárom k vzťahom Spojených štátov s Pekingom a Tchaj-pejom, ktoré by mohli ešte viac zvýšiť napätie v regióne. Povedala, že záväzok Washingtonu voči demokracii na samosprávnom ostrove (Taiwane) je trvalý, dopĺňa tlačová agentúra AP.

Čína v reakcii začala vojenské manévre v okolí Taiwanu, ktoré by podľa expertov mohli byť najväčšie svojho druhu až od polovice 90. rokov.

Pelosiová a ďalší členovia jej delegácie po návšteve Taiwanu v stredu večer odleteli do Južnej Kórey. Na území kľúčového spojenca USA je rozmiestnených vyše 28.000 amerických vojakov. V rámci ázijského turné predtým navštívila Singapur a Malajziu.