Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pelosiová: Americká podpora Izraela je pevná i napriek nezhodám

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiová hovorí počas tlačovej konferencie s predsedom izraelského parlamentu Knesset Mickeym Levym 16. februára 2022 v Jeruzaleme. Foto: TASR/AP

Pelosiová navštívila Izrael v čase zvýšeného napätia vo vzťahoch oboch krajín. Vyvolali ho snahy amerického prezidenta Joea Bidena o oživenie dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015.

Jeruzalem 16. februára (TASR) - Odhodlanie Spojených štátov podporovať Izrael je absolútne pevné aj napriek rozdielnym názorom, ktoré majú obe krajiny v otázke Iránu, Palestínčanov či v ďalších otázkach. Počas návštevy Jeruzalema to v stredu uviedla predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiová.

"Podpora bezpečnosti a stabilite Izraela, ktorú poskytujú Spojené štáty, zostáva 'nepriestrelná', budem stále používať toto slovo," povedala Pelosiová stojac vedľa predsedu Knesetu Mickeyho Levyho. Jej slová citovala agentúra AP.

Demokratická šéfka Snemovne reprezentantov zdôraznila, že USA a Izrael sa napriek rozdielnym názorom v niektorých otázkach zhodujú v tom, že je potrebné zamedziť rozvoju iránskeho jadrového programu a dospieť k mierovej dohode s Palestínčanmi.

Pelosiová navštívila Izrael v čase zvýšeného napätia vo vzťahoch oboch krajín. Vyvolali ho snahy amerického prezidenta Joea Bidena o oživenie dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015. Izrael považuje túto dohodu za nedostatočnú, necíti sa ňou byť viazaný a vyhradzuje si právo v prípade potreby podniknúť vojenský úder voči Iránu, aby mu zabránil vyvinúť jadrovú zbraň.

"Stojíme spoločne v boji proti teroristickej hrozbe, ktorú predstavuje Irán, jeho aktivity v regióne i jadrový program," vyhlásila Pelosiová počas návštevy izraelského parlamentu.

Zároveň potvrdila, že Bidenova administratíva naďalej podporuje tzv. dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu – teda riešenie, proti ktorému vystupuje súčasný izraelský premiér Naftali Bennett.