Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pelosiová varovala pred spoluprácou s Huawei pri výstavbe 5G sietí

Na archívnej snímke Nancy Pelosiová. Foto: TASR/AP

Pelosiová na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii vyjadrila presvedčenie, že ak sa západné krajiny budú spoliehať na technológie Huawei, podporia tým digitálnu autokraciu.

Mníchov 14. februára (TASR) - Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová v piatok varovala pred spoluprácou s čínskou spoločnosťou Huawei pri budovaní 5G sietí, informovala agentúra DPA.

Pelosiová na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii vyjadrila presvedčenie, že ak sa západné krajiny budú spoliehať na technológie Huawei, podporia tým "digitálnu autokraciu".

Predsedníčka Snemovne reprezentantov žiadala o medzinárodnú infraštruktúru v oblasti mobilnej komunikácie a Európu vyzvala, aby spolupracovala s USA, čo by podľa nej bolo výhodné pre obe strany.

Výstavba 5G sietí podľa nej nie je len o konkurencii medzi technológiami, ale aj o ochrane západnej demokracie.

Demokratka Pelosiová je jedným z najtvrdších kritikov republikánskeho prezidenta USA Donalda Trumpa, pripomína AP. Trump však v minulosti americkým firmám nariadil, aby prestali obchodovať so spoločnosťou Huawei, lídrom na trhu zariadení pre mobilné siete, a vyzval spojencov, aby tento príklad nasledovali.