Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pelosiová zdôraznila silné spojenectvo medzi USA a Južnou Kóreou

Predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová (vľavo) a predseda Národného zhromaždenia Južnej Kórey Kim Jin Pyo sa zúčastňujú na spoločnom tlačovom vyhlásení po stretnutí v Národnom zhromaždení v Soule vo štvrtok 4. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Pelosiová vo štvrtok z Južnej Kórey pricestovala do Japonska, ktoré je poslednou zastávkou jej ázijského turné.

Soul 4. augusta (TASR) - Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová vo štvrtok zdôraznila silu spojenectva medzi Washingtonom a Soulom. Uviedla to vo vyhlásení po svojej dvojdňovej návšteve Južnej Kórey, informuje TASR podľa správy agentúry Jonhap.

Pelosiová povedala, že návšteva delegácie amerického Kongresu v Južnej Kórey opätovne potvrdila "silné puto" medzi oboma krajinami. "Spojené štáty a Južná Kórea zdieľajú silné puto vytvorené pre bezpečnosť, ktoré je výsledkom desaťročí vrúcneho priateľstva," uviedla vo vyhlásení.

Dodala, že jej americká delegácia navštívila Soul, aby potvrdila spoločný záväzok Južnej Kórey a USA "presadzovať bezpečnosť a stabilitu, hospodársky rast i demokratickú vládu".

Pelosiová je od roku 2002 prvou predsedníčkou americkej Snemovne reprezentantov, ktorá navštívila Soul, píše Jonhap. V uplynulých dňoch navštívila jej šesťčlenná delegácia aj Singapur, Malajziu a Taiwan.

Pelosiová vo štvrtok navštívila aj demilitarizovanú zónu, ktorá oddeľuje Južnú Kóreu od KĽDR, informovala americká televízia CNN.

"Bolo mi cťou stretnúť sa s americkými hrdinami v uniformách na kórejskej pôde pod vedením generála Paula LaCameru, veliteľa amerických síl v Kórey," povedala predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov. Počas návštevy demilitarizovanej zóny spoločne s ďalšími členmi svojej delegácie poďakovala americkým vojakom za vlasteneckú službu. Označila ich za "ochrancov demokracie na Kórejskom polostrove".

Pelosiová vo štvrtok z Južnej Kórey pricestovala do Japonska, ktoré je poslednou zastávkou jej ázijského turné.