Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pence vylúčil aktiváciu 25. dodatku ústavy na odvolanie Trumpa

Donald Trump (vpravo) a Mike Pence, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Oznámil to len pár hodín pred hlasovaním dolnej komory amerického Kongresu o rezolúcii vyzývajúcej práve Pencea, aby tento dodatok aktivoval.

Washington 13. januára (TASR) - Americký viceprezident Mike Pence v noci na stredu vylúčil, že využije 25. dodatok ústavy, ktorý umožňuje kabinetnej väčšine odobrať dosluhujúcemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi právomoci a udeliť ich viceprezidentovi.

Oznámil to v liste adresovanom predsedníčke Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej len pár hodín pred hlasovaním tejto dolnej komory amerického Kongresu o rezolúcii vyzývajúcej práve Pencea, aby tento dodatok aktivoval, píšu agentúry AFP a Reuters.

"Neverím, že takýto postup je v najlepšom záujme nášho národa alebo v súlade s našou ústavou," uviedol Pence. Dodal, že využitie tohto dodatku na odvolanie Trumpa pre jeho neschopnosť vykonávať svoje povinnosti by vytvorilo "strašný precedens".

Snemovňa reprezentantov má v pláne v stredu hlasovať o spomínanej rezolúcii. Pence bude mať následne čas na reakciu, no pozorovatelia už vopred avizovali, že neočakávajú, že by viceprezident 25. dodatok skutočne aktivoval. Demokrati následne prikročia k procesu ústavnej žaloby (impeachmentu) voči Trumpovi za "podnecovanie povstania" v súvislosti s minulotýždňovým útokom jeho podporovateľov na budovu Kapitolu.

Stúpenci republikánskeho prezidenta vtrhli 6. januára do budovy Kapitolu a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo Bidena v novembrových voľbách. Vzniknutý chaos a násilie viedli k smrti piatich ľudí vrátane policajta. Trump predtým svojich priaznivcov opätovne burcoval nepodloženými obvineniami zo zmanipulovania volieb a nabádal ich, aby pochodovali ku Kapitolu.