Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Dvaja mŕtvi, desiatky zranených: V Česku sa vlak zrazil s kamiónom

Foto: Facebook Správy železniční dopravní cesty, s.o.

Pendolino dobrzdilo až dva kilometre za miestom zrážky. Na mieste zasahuje sedem posádok záchrannej služby, vrátane vrtuľníka.

Bratislava/Studénka 22. júla (Teraz.sk/TASR) - Na Novojičínsku v smere na Prahu sa dnes zrazilo Pendolino s kamiónom. Informácie priniesol portál ceskatelevize.cz. Na mieste je približne 25 zranených ľudí, z ktorých štyria sú v ohrození života. Podľa posledných informácií dvaja z nich zraneniam podľahli. Doprava na danom úseku bude podľa ČT24 prerušená až do večera, pričom sa České dráhy snažia zaistiť náhradné spoje.




Hovorca Správy železničnej dopravnej cesty (SŽDC) Jakub Ptačinský uviedol, že z prvotnej analýzy kamerových záznamov vyplýva, že vodič kamiónu vošiel na prejazd vo chvíli, keď už blikali výstražné svetlá a spúšťali sa závory. Vozidlo následne na prejazde nechal stáť a z miesta utiekol.



Keby sa však kamionista namiesto toho bol pokúsil cez závory prejsť, tie by sa boli poškodili a prevádzka na trati by sa automaticky prerušila, čím by sa pravdepodobne predišlo aj samotnej nehode, domnieva sa Ptačinský.

Na mieste zasahuje sedem posádok záchrannej služby, vrátane vrtuľníka. Zranení sú podľa vážnosti zdravotného stavu ošetrovaní priamo na mieste alebo prevážaní do okolitých nemocníc. Jednotlivé časti kamiónu sa nachádzajú okolo stanice Studénka, motor ostal vo vzdialenosti dvesto metrov. Pendolino dobrzdilo až dva kilometre za miestom zrážky.




Doprava bola zastavená takisto na trati, po ktorej sa na výjazdové zasadanie vlády presúvali i členovia kabinetu českého premiéra Bohuslava Sobotku. Ten sa následne spoločne s ministrom vnútra, zdravotníctva a dopravy ide pozrieť na miesto tragédie. Ostatných do Ostravy prevezie náhradný autobus pričom sa zasadanie s najväčšou pravdepodobnosťou oneskorí.

Nehoda ovplyvní i vlaky na Slovensku

Zrážka vlaku Pendolino s kamiónom na severe Moravy spôsobí na Slovensku meškania. S tými treba počítať pri diaľkových medzinárodných vlakoch na trase Žilina - Čadca - Hranice na Morave - Olomouc - Praha a späť. TASR dnes o tom informovala hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jana Morháčová.

"Cestujúcim zo Slovenska do Českej republiky odporúčame využiť vlaky po trase zo Žiliny cez Horní Lideč – Púchov - Přerov - Olomouc a Prahu. Diaľkové spoje zo Žiliny cez Horní Lideč jazdia každé dve hodiny, cestovné doklady budú uznané aj po odklonovej trase," uviedla.

Morháčová podotkla, že pre nehodu je neprejazdná železničná trať v úseku Hranica na Morave - Ostrava-Svinov a pre cestujúcich je zabezpečená náhradná autobusová doprava.

Meškania vlakov treba očakávať aj pri ďalších diaľkových vlakoch. Spoj SuperCity Pendolino, ktorý denne premáva z Prahy cez Žilinu do Košíc a späť, ide s meškaním 15 minút.

Zmeny v spojoch hlási aj RegioJet. Medzinárodné spoje EC 1003/EC 1010 RegioJet Praha - Košice a späť pôjdu medzi Hranicemi na Morave a Žilinou po odklonenej trase cez Vsetín a Horní Lideč. "Pre cestujúcich, ktorí idú do alebo z Ostravska, bude v úseku Hranice na Morave - Ostrava-Svinov zaistená náhradná autobusová doprava," informoval TASR PR manažér RegioJetu Aleš Ondrůj.

Medzinárodný spoj EC 1011 RegioJet z Prahy do Martina s odchodom o 15.48 h pôjde v úseku Hranice na Morave - Žilina po odklonenej trase cez Vsetín a Horní Lideč.