Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Rakúske médiá: Peniaze do Dunaja vysypal dôchodca trpiaci demenciou

Nájdené bankovky sa sušia v centrále viedenskej polície Foto: Landespolizei Wien

Vek starčeka rakúsky denník odhaduje na 80 až 90 rokov.

Bratislava 11. decembra (Teraz.sk/TASR) - Kuriózny nález vyše 130.000 eur z Dunaja vo Viedni sa začína objasňovať. Rakúsky denník Der Kurier dnes prišiel s informáciou, že balík peňaží mal do rieky hodiť dôchodca trpiaci demenciou.

Ako denník ďalej dodáva, vek starčeka odhaduje na 80 a 90 rokov a jeho výšku na približne 1,60 metra. Dôchodcu mal zahliadnuť svedok, ktorý videl, ako si pred riekou vyprázdňuje vak. Viedenská polícia však jeho identitu zatiaľ nepozná.

Peniaze v Dunaji spozoroval mladík v sobotu 5. decembra, ktorý preň skočil, aby ho z rieky vytiahol. Okoloidúci ľudia si pri jeho skoku mysleli, že sa pokúša spáchať samovraždu, a tak zalarmovali políciu.

Tá prišla práve v čase, keď lovil vo vode bankovky. Teraz sa chlapec pokúša dostať svoj podiel zo sumy. Podľa najnovších informácií ide až o 130.000 eur v sto- a päťstoeurových bankovkách.

V Rakúsku každý, kto nájde finančnú hotovosť a prinesie ju na políciu, môže žiadať nálezné vo výške päť až desať percent z tejto sumy a má právo dostať celú sumu, ak jej právoplatného majiteľa do roka neidentifikujú.



Nejasnosti

Rakúska polícia už nepredpokladá, že bankovky v hodnote približne 130.000 eur, ktoré sa uplynulú sobotu našli vo Viedni v ramene rieky Dunaj, pochádzajú z trestnej činnosti. Verí totiž tvrdeniu rekreačného bežca, ktorý videl, ako bankovky niekto stratil, povedal policajný hovorca Paul Eidenberger, ktorého citovala agentúra APA. Polícia v Dolnom Rakúsku však naďalej vedie vyšetrovanie v trestnej veci.

"Tvrdenia bežca sú podľa nášho názoru vierohodné a zhodujú sa s inými výpoveďami," povedal Eidenberger.

Viedenská polícia preveruje aj podozrenia o možnom zatajení nálezu. Svedkovia mohli podľa Eidenbergera vybrať z vody časť bankoviek predtým, ako na miesto nálezu prišli vyšetrovatelia. Zvažuje sa aj postup voči osobám, ktoré sa vydávali za nálezcov peňazí.