Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Peniaze z dražby Banksyho diela dostane detská nemocnica v Kyjeve

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyzbieraná suma je venovaná najväčšej detskej nemocnici na Ukrajine Ochmatdyt, nachádzajúcej sa v hlavnom meste.

Londýn 29. marca (TASR) - Dielo svetoznámeho street-artového umelca Banksyho s názvom Vojaci CND (Kampane za jadrové odzbrojenie) sa v pondelok vydražilo za 81.000 libier (približne 96.510 eur). Celá suma bude zaslaná detskej nemocnici v Kyjeve. TASR informuje na základe správ agentúr PA Media a DPA.

Dielo z roku 2005 ponúkol anonymný darca prostredníctvom webovej stránky MyArtBroker.com. Sú na ňom vyobrazení dvaja vojaci, ktorí maľujú na stenu symbol Kampane za jadrové odzbrojenie.

Vyzbieraná suma je venovaná najväčšej detskej nemocnici na Ukrajine Ochmatdyt, nachádzajúcej sa v hlavnom meste. Lekári tam zdravotnú starostlivosť okrem vážne chorým deťom poskytujú aj osobám akéhokoľvek veku, ktoré utrpeli zranenia počas ruských útokov.

Ako povedala vo vyhlásení zverejnenom na webstránke MyArtBroker.com. výkonná riaditeľka tejto iniciatívy Charlotte Stewartová, prostriedky získané z dražby Banksyho diela "v nasledujúcich týždňoch výrazne zmenia životy zamestnancom (nemocnice), deťom i ich rodinám".