Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pentagón: Iránskeho generála Gásema Solejmáního zabila americká armáda

Na snímke horiaci vrak vojenského vozidla, v ktorom na bagdadskom letisku zahynuli viacerí vysokí predstavitelia armády Iránu a Iraku. Foto: TASR/AP

Je pravdepodobné, že tento útok vyvolá tvrdý iránsky odvetný úder proti Izraelu a americkým záujmom.

Washington 3. januára (TASR) - Pentagón uviedol, že iránskeho generálmajora Gásema Solejmáního, veliteľa špeciálnych jednotiek Quds Iránskych revolučných gárd, zabila pri leteckom útoku v piatok skoro ráno americká armáda na rozkaz prezidenta USA Donalda Trumpa, informovala agentúra AP.

Letecký útok sa odohral na medzinárodnom letisku v Bagdade, čo potvrdila iránska štátna televízia aj traja irackí predstavitelia. Je pravdepodobné, že tento útok vyvolá tvrdý iránsky odvetný úder proti Izraelu a americkým záujmom.

Ministerstvo obrany USA uviedlo, že Solejmání aktívne rozvíjal plány na útoky proti americkým diplomatom v Iraku a celom regióne. Solejmáního tiež obvinilo z toho, že schvaľoval útoky proti veľvyslanectvu Spojených štátov v Bagdade začiatkom tohto týždňa.

Podľa vyhlásenia Pentagónu mal útok na Solejmáního "za cieľ odradiť Irán od jeho plánov v budúcnosti útočiť".

Irackí predstavitelia uviedli, že pri útoku zahynul aj Abú Mahdí al-Muhandis, zástupca veliteľa Ľudových mobilizačných síl (PMF) podporovaných Iránom. Podľa mediálneho centra PMF, vrcholní vojenskí predstavitelia zahynuli pri americkom leteckom útoku namierenom proti ich vozidlu cestou na letisko.

Americký prezident Donald Trump zo svojej dovolenky v Palm Beach na Floride situáciu nekomentoval, poslal však tweet s americkou vlajkou.



Smrť Solejmáního a al-Muhandisa predstavuje potenciálny zlomový bod na Blízkom východe, a ak útoky zrealizovali USA, znamená to radikálnu zmenu v americkej politike voči Iránu po mesiacoch plných napätia.

Iránske gardy: Gásem Solejmání zomrel v Bagdade mučeníckou smrťou


Iránske revolučné gardy vo vyhlásení zverejnenom v štátnej televízii potvrdili, že veliteľa jej špeciálnych jednotiek Quds Gásema Solejmáního v piatok v Bagdade zabili americké sily. Informovala o tom agentúra AFP.

"Revolučné gardy oznamujú, že slávny veliteľ islamu, Gásem Solejmání, ktorý žil život služobníka, zomrel dnes ráno mučeníckou smrťou pri útoku Ameriky na letisko v Bagdade," uvádza sa vo vyhlásení. Iránske revolučné gardy ďalej dodali, že útok uskutočnili americké helikoptéry.

Na obrazovke sa následne zobrazila čierna stuha a zostrih fotiek, na ktorých sa Solejmání usmieva a modlí.

Zaríf odsúdil Solejmáního smrť ako čin medzinárodného terorizmu


Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf odsúdil vraždu generálmajora Kásema Solejmáního, veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, ako americký akt medzinárodného terorizmu, informovala v piatok agentúra TASS.

"USA nesú plnú zodpovednosť za všetky dôsledky svojho nebezpečného a nezodpovedného politického konania v podobe činu medzinárodného terorizmu, namiereného proti generálovi Solejmánímu, pri ktorom bol zavraždený," uviedol Zaríf vo svojom účte na Twitteri.



Agentúra Reuters dodáva, že podľa Zarífa predstavuje Solejmáního vražda "extrémne nebezpečnú a nerozumnú eskaláciu (napätia)".

Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí sľúbil "krutú odplatu" za Solejmáního smrť


Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí prisľúbil "krutú odplatu" po tom, ako USA zabili v piatok v Bagdade generálmajora Kásema Solejmáního, veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd. Informovala o tom agentúra AFP.

"Mučenícka smrť bola cenou za jeho neustále úsilie počas všetkých tých rokov," uviedol na Twitteri Chameneí, ktorý tiež vyhlásil trojdňový štátny smútok. Dodal, že zločincov, ktorí majú na svojich rukách krv Solejmáního a ďalších mučeníkov, čaká krutá odplata.



Protivládni demonštranti oslavovali po správach o smrti iránskeho veliteľa


Irackí demonštranti, ktorí už mesiace protestujú proti vláde, ktorá je podľa nich príliš zviazaná s Iránom, reagovali v piatok spevom a tancom na správy, že pri americkom útoku zahynul popredný iránsky veliteľ. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na svojho fotografa v Bagdade.

"Ach, Gásem Solejmání, toto je víťazstvo z nebies," kričali demonštranti na bagdadskom Námestí oslobodenia (Mídán at-Tahrír), ktoré je centrom protestného hnutia.

"Je to Božia odplata za krv tých, ktorí boli zabití," vyhlásil jeden z protestujúcich v súvislosti s takmer 460 obeťami násilia počas demonštrácií v Iraku, ktoré mnohí účastníci pripísali bezpečnostným silám podporovaným Iránom.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo predtým zverejnil na Twitteri video, ktoré podľa neho zachytáva Iračanov "tancujúcich v uliciach" po zabití veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásema Solejmáního pri raketovom útoku USA pri bagdadskom letisku.



"Iračania - Iračania - tancujú v uliciach za slobodu; vďační, že generála Solejmáního už niet," napísal Pompeo v komentári k záberom, na ktorých desiatky ľudí bežia popri ceste a mávajú irackými a ďalšími vlajkami.

Kongres o útoku na iránskeho generála v Iraku vopred neinformovali


Členovia amerického Kongresu neboli vopred informovaní o útoku na veliteľa iránskych špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd generálmajora Kásema Solejmáního, ktorý v piatok ráno pri letisku v irackom Bagdade podnikla americká armáda. S odvolaním sa na predstaviteľa demokratov o tom informovala agentúra AFP.

Bagdadský útok na Solejmáního "prebehol bez oznámenia či konzultácií s Kongresom", uviedol vo vyhlásení predseda zahraničného výboru Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, demokrat Eliot Engel.

Solejmání, ktorý má "na rukách krv Američanov", bol "strojcom obrovského násilia", pokračoval Engel. Ale "postupovať ďalej v takejto závažnej akcii bez zapojenia Kongresu vyvoláva vážne právne problémy a je urážkou právomocí Kongresu ako rovnoprávnej súčasti vlády".

Agentúra AFP doplnila, že Biely dom tradične o veľkých vojenských operáciách vopred informuje vysokopostavených predstaviteľov oboch strán v Senáte i v Snemovni reprezentantov.

Podľa zdroja z prostredia demokratov o útoku nebol vopred informovaný ani líder demokratov v Senáte, senátor Chuck Schumer.

Poprední predstavitelia republikánov sa k tomu, či Biely dom akciu vopred oznámil, verejne bezprostredne nevyjadrili.

Rezolúcia o vojenských silách nariaďuje prezidentovi USA, aby informoval Kongres 48 hodín pred zapojením ozbrojených síl do vojenskej akcie.

Viacero demokratov však upozornilo, že ústavná úloha Kongresu pri rozhodovaní o otázkach vojny bola v prvých troch rokoch vlády Donalda Trumpa narušená.

"Aj keby tento útok bol v sebaobrane, nevzťahovalo sa naň žiadne súčasné povolenie Kongresu a prezident musí podľa rezolúcie o vojnových silách informovať Kongres do 48 hodín," zdôraznil Engel.

Viacero demokratov, vrátane kandidáta na prezidenta vo voľbách v roku 2020 a bývalého viceprezidenta Joea Bidena, varovalo, že tento cielený útok môže Spojené štáty priblížiť dramaticky blízko k vojnovému konfliktu s Iránom.

Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa podnikol raketový útok na Solejmáního dron. Denník The New York Times s odvolaním sa na svoj zdroj napísal, že útok na armádny konvoj opúšťajúci letisko v Bagdade, pri ktorom zomrelo aj viacero Iránom podporovaných predstaviteľov irackej armády, podnikli rakety vystrelené z amerického bezpilotného lietadla typu MQ-9 Reaper. Pri nálete bol medzi inými zabitý aj abú Mahdí Muhandis, zástupca veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU).

Iránske revolučné gardy uvádzajú, že útok spáchali americké vrtuľníky.

Solejmání sa stal ikonou za to, že útočil na Američanov


Ikonami Iráncov sú po islamskej revolúcii duchovní s prísnymi tvárami, ale bol ňou aj iránsky generálmajor Kásem Solejmání, ktorého v piatok ráno zabila pri útoku v Bagdade americká armáda. Bol stelesnením národného odporu voči Spojeným štátom a ich nátlaku, trvajúcom už štyri desaťročia, uviedla tlačová agentúra AP.

USA a Izrael vnímali Solejmáního ako tieňovú postavu vo velení iránskych ozbrojených síl, bojujúcich vo vojnách v iných štátoch. Mal napríklad na starosti bojovníkov v Sýrii podporujúcich prezidenta Bašára Asada a pripisuje sa mu aj zodpovednosť za smrť amerických vojakov v Iraku.

Solejmání prežil hrôzy dlhej vojny Iránu s Irakom v 80. rokoch minulého storočia a po nej dostal funkciu veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd - tieto jednotky majú na starosti zahraničné vojenské operácie islamskej republiky.

V Iráne bol Solejmání až do roku 2003, teda do americkej invázie v Iraku, pomerne neznámy. Jeho popularita a tajuplnosť neskôr narástli a boli silnejšie než výzvy amerických predstaviteľov na jeho zabitie. Solejmání sa stal najuznávanejším iránskym veliteľom na bojiskách, a aj keď odmietal výzvy na vstup do politiky, bol rovnako mocný, ak nie viac, ako civilné vedenie krajiny.

Solejmánímu sa minulo šťastie, píše AP. Fámy o tom, že zomrel, sa pritom šírili za jeho života niekoľkokrát. K týmto prípadom patrila aj letecká havária z roku 2006, pri ktorej zahynuli na severozápade Iránu viacerí predstavitelia armády, a bombový útok v sýrskom Damasku z roku 2012, pri ktorom boli zabití najbližší spolupracovníci prezidenta Asada. Naposledy sa takéto fámy šírili v novembri 2015; podľa nich bol Solejmání zabitý alebo vážne zranený, keď práve velil silám verným Asadovi bojujúcim v okolí sýrskeho mesta Aleppo.