Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pentagón odhaduje, že na Kryme môže byť 20-tisíc ruských vojakov

Vojaci v neoznačených uniformách hliadkujú v meste Balaklava neďaleko prístavného mesta Sevastopol na polostrove Krym v sobotu 1. marca 2014. Foto: TASR/AP Photo

Rusko naďalej tvrdí, že na Kryme má len jednotky, ktoré sú trvale dislokované v Sevastopoli.

Washington 8. marca (TASR) - Pentagón odhaduje, že na ukrajinskom Kryme môže byť v súčasnosti až 20.000 ruských vojakov, oznámila agentúra Reuters.

Hovorca Pentagónu John Kirby označil číslo 20.000 za dobrý odhad, ale zdôraznil, že Spojené štáty nemajú ohľadne počtu ruských vojakov na Kryme presné informácie.

"Je to len odhad. Ako som povedal, nemáme úplne jasno, čo sa týka počtov," povedal Kirby na piatkovej tlačovej konferencii.

Poradca náčelníka ukrajinskej pohraničnej služby Serhij Astachov predtým odhadol, že sa na území Krymského polostrova momentálne nachádza okolo 30.000 ruských vojakov.

Podľa Astachova tento odhad zahŕňa vojakov, ktorí sa na Krym presunuli minulý týždeň, ako aj 11.000 príslušníkov ruskej Čiernomorskej flotily, ktorí pôsobili na základni v Sevastopoli už pred vypuknutím krízy na Ukrajine.

Rusko naďalej tvrdí, že na Kryme má len jednotky, ktoré sú trvale dislokované v Sevastopoli. O rusky hovoriacich ozbrojencoch, ktorí sa po Kryme presúvajú v maskovacích uniformách bez rozpoznávacích znakov a v autách s ruskými vojenskými ŠPZ, hovorí, že ide o miestnu domobranu.

Ukrajina však trvá na tom, že sa na jej území nachádzajú ruskí vojaci nad rámec počtu stanoveného medzištátnou zmluvou medzi Ruskom a Ukrajinou.