Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pentagón nepotvrdil, že USA zvažujú dodať Ukrajine tanky Abrams

Na archívnej snímke tank M1-A1 Abrams. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa Bieleho domu Karin Jean-Pierreová uviedla, že Washington si cení pomoc spojencov Ukrajine.

Washington 24. januára (TASR) - Americká vláda v utorok nepotvrdila správy, že zvažuje dodanie tankov Abrams ukrajinským silám. Pentagón v súvislosti s vyhlásením Nemecka, že Kyjevu poskytne tanky Leopard, zopakoval, že Berlín prijíma suverénne rozhodnutia, ktoré Spojené štáty rešpektujú. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Hovorca ministerstva obrany USA Pat Ryder zdôraznil, že tanky Abrams sú zložité stroje s náročnou údržbou. Dodal, že ukrajinská armáda musí byť najprv schopná obsluhovať a aj vykonávať údržbu takejto techniky.

Hovorkyňa Bieleho domu Karin Jean-Pierreová uviedla, že Washington si cení pomoc spojencov Ukrajine. Dodala však, že momentálne nie sú nové informácie o vojenskej podpore USA pre Ukrajinu.

Noviny The Wall Street Journal v utorkovom vydaní napísali, že USA by mohli dodávku "väčšieho počtu" tankov M1 Abrams Ukrajine oznámiť ešte tento týždeň. Agentúra AP tiež citovala amerických predstaviteľov, podľa ktorých by tento krok mohli ohlásiť v stredu. Samotné dodanie tankov by však mohlo trvať mesiace alebo až roky.

USA sú podľa agentúry AP presvedčené, že produktívnejšie by bolo Ukrajine poslať tanky Leopard, keďže ich majú mnohí spojenci a ukrajinskí vojaci by nepotrebovali taký náročný výcvik ako pri amerických tankoch Abrams.

Berlín aj Washington popreli správy, že by nemecký kancelár Olaf Scholz podmieňoval dodávku Leopardov tým, že USA pošlú Ukrajine tanky Abrams.