Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pentagón neúspešne testoval hypersonický raketový systém

Na archívnej americkej snímke z 10. marca 2021 silueta americkej vlajky s vychádzajúcim Slnkom v pozadí. Foto: TASR/AP

Spojené štáty cítia tlak pri vývoji svojich hypersonických systémov, keďže ich rivali Rusko, Čína a Severná Kórea v tomto smere rýchlo napredujú.

Washington 30. júna (TASR) - Test amerického hypersonického raketového systému na Havaji dopadol neúspešne pre problémy, ktoré nastali krátko po vznietení paliva. Vo štvrtok to bez ďalších podrobností oznámilo americké ministerstvo obrany, informuje TASR na základe správy agentúry Bloomberg.

"Hoci sme nemohli zhromaždiť údaje z celého plánovaného profilu letu, informácie získané z tejto skúšky budú aj tak veľmi dôležité," povedal hovorca Pentagónu Tim Gorman.

Americký rezort obrany vo vyhlásení vyjadril presvedčenie, že je na dobrej ceste vybudovať útočné a obranné hypersonické kapacity v stanovených termínoch.

Spojené štáty cítia tlak pri vývoji svojich hypersonických systémov, keďže ich rivali Rusko, Čína a Severná Kórea v tomto smere rýchlo napredujú. Tieto krajiny svoje systémy navrhujú na rýchlosť až päťnásobku rýchlosti zvuku, aby ich tak nemohla zachytiť protivzdušná obrana nepriateľa. Zároveň majú byť schopné niesť jadrové hlavice.

Peking v súčasnosti masívne investuje do hypersonických zbraní. Čína podľa Pentagónu vlani v júli jednu z takýchto rakiet odpálila na obežnú dráhu Zeme, pričom preletela 40.000 kilometrov za zhruba 100 minút.

Severná Kórea v januári podnikla dva samostatné štarty hypersonických raketových rakiet, ktoré prekonali niekoľko stoviek kilometrov, píše Bloomberg.

Rusko prvýkrát použilo v ostrom boji hypersonickú raketu vzduch-zem typu Kinžal v marci na Ukrajine.