Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Zahraničie

Pentagón bude na Ukrajine sledovať použitie poskytnutej pomoci

Vojak 3. ukrajinskej samostatnej útočnej brigády pripevňuje bombu na dron neďaleko mesta Bachmut, miesta prudkých bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou, ktoré sa nachádza v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v nedeľu 3. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Pentagón vyslal za týmto účelom svojho predstaviteľa na Ukrajinu už koncom augusta, ďalší členovia tímu by mali prísť koncom septembra.

Washington/Kyjev 14. septembra (TASR) - Americké ministerstvo obrany vyšle na Ukrajinu tím, ktorého úlohou bude sledovať použitie vojenskej pomoci poskytnutej Kyjevu. Na tento krok americkú vládu už dlhšie vyzývali republikánski členovia Kongresu. TASR o tom informuje na základe informácií stanice CNN.

Pentagón vyslal za týmto účelom svojho predstaviteľa na Ukrajinu už koncom augusta, ďalší členovia tímu by mali prísť koncom septembra. Tím bude sídliť na americkej ambasáde v Kyjeve. Generálna inšpekcia Pentagónu tak vyšle na Ukrajinu svoj personál vôbec po prvýkrát od začiatku ruskej invázie vo februári 2022, vyhlásila hovorkyňa úradu Megan Reedová.

Ako uvádza americké ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke, Spojené štáty od začiatku roka 2021 – teda počas funkčného obdobia súčasného prezidenta Joea Bidena – poskytli Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote viac než 44 miliárd dolárov.

Bidenova vláda v súčasnosti žiada Kongres o schválenie ďalšej pomoci Ukrajine v hodnote 24 miliárd dolárov, z ktorých 13 miliárd má ísť na vojenskú pomoc.

Čoraz viac republikánov spochybňuje účelnosť mnohomiliardovej pomoci Ukrajine a žiada jej väčšiu kontrolu. Tento názor však nezdieľajú všetci a líder republikánov v americkom Senáte Mitch McConnel v utorok povedal, že už teraz majú bezprecedentný prehľad o používaní takmer 30 typov západných zbraňových systémov a vozidiel na Ukrajine – často až tak, že to vedia u jednotlivých kusov podľa ich sériového čísla.