Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

USA:Turecká pozemná operácia v Sýrii by ohrozila zisky v boji proti IS

Ilustračná fotka Foto: TASR/AP

Spojenými štátmi podporované Sýrske demokratické sily (SDF), vedené Kurdmi, zohrali kľúčovú úlohu pri vytláčaní extrémistických bojovníkov IS z obsadených území.

Washington 30. novembra (TASR) - Ak by Turecko začalo pozemnú operáciu v Sýrii, vážne by to ohrozilo zisky dosiahnuté v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS).

V utorok to uviedol Pentagón, ktorý apeloval na Ankaru, aby sa zdržala takýchto krokov, informuje tlačová agentúra AFP.

Spojenými štátmi podporované Sýrske demokratické sily (SDF), vedené Kurdmi, zohrali kľúčovú úlohu pri vytláčaní extrémistických bojovníkov IS z obsadených území.

"Pretrvávajúci konflikt - najmä pozemná invázia - by vážne ohrozil ťažko vybojované zisky, ktoré svet dosiahol voči IS a destabilizoval by tento región," povedal novinárom hovorca Pentagónu, brigádny generál Pat Ryder.

Napätie medzi Tureckom a Sýriou sa zvýšilo po bombovom útoku v Istanbule z 13. novembra, pri ktorom zahynulo šesť ľudí a 81 utrpelo zranenia. Ankara pripisuje zodpovednosť za útok kurdským Oddielom ľudovej obrany (YPG), ktoré však akúkoľvek účasť na tomto čine popierajú.

Turecké sily už celý týždeň uskutočňujú nálety na pozície kurdských milícií na severe Sýrie neďaleko hraníc s Tureckom a pokračujú aj delostrelecké útoky.

Turecko od roku 2006 spustilo viaceré vojenské operácie na severe Sýrie proti YPG a zakázanej Strane kurdských pracujúcich (PKK), čo Ankare umožnilo kontrolovať oblasti pozdĺž hraníc.