Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Pentagón: Ukrajina zostrelila ruskú raketu americkým systémom Patriot

Na archívnej snímke systém protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. Foto: TASR/DPA

Ukrajina prevzala prvú dodávku Patriotov koncom apríla. Nešpecifikovala, koľko ich má, ani kde boli nasadené.

Washington 10. mája (TASR) - Ukrajinská armáda zostrelila ruskú raketu pomocou amerického systému protivzdušnej obrany Patriot, oznámil v utorok hovorca ministerstva obrany USA brigádny generál Pat Ryder. TASR prevzala správu z portálu spravodajskej televízie CNN.

"Môžem potvrdiť, že zostrelili ruskú raketu s použitím systému protivzdušnej obrany Patriot," uviedol hovorca Pentagónu Ryder. "Ako viete, tento systém je súčasťou širšej škály protivzdušnej obrany, ktorú Spojené štáty a medzinárodné spoločenstvo poskytli Ukrajine," doplnil.

Ryder povedal, že USA a ich partneri budú pokračovať "v urýchlenom dopĺňaní prostriedkov pozemnej protivzdušnej obrany a munície, aby pomohli Ukrajine ovládnuť svoju oblohu a chrániť svojich občanov pred Ruskom".

Ukrajinské letectvo už v sobotu 6. mája oznámilo zostrelenie ruskej rakety, konkrétne hypersonickej strely Kinžal, pomocou amerického obranného systému Patriot. Ide o prvý známy prípad zostrelenia jednej z najmodernejších rakiet Moskvy, napísala vtedy agentúra AP.

"Áno, zostrelili sme 'unikátny' Kinžal," napísal veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk na sociálnej sieti Telegram. "Stalo sa to počas nočného útoku 4. mája na oblohe v oblasti Kyjeva." V piatok pritom túto správu ukrajinské ozbrojené sily popreli.

Ukrajina prevzala prvú dodávku Patriotov koncom apríla. Nešpecifikovala, koľko ich má, ani kde boli nasadené.

Podľa analytikov jedna raketa Patriot stojí asi štyri milióny dolárov a celé odpaľovacie zariadenie asi desať miliónov dolárov. Za takú cenu sa očakáva ich použitie len proti ruským lietadlám alebo hypersonickým raketám. Každá batéria Patriotov vyžaduje obsluhu asi 90 osôb.

Kinžal je jednou z najmodernejších ruských zbraní. Ruská armáda tvrdí, že letí desaťkrát vyššou rýchlosťou ako zvuk, čo sťažuje jej zachytenie, a má dosah až 2000 kilometrov. Kombinácia hypersonickej rýchlosti a hlavice jej umožňuje ničiť aj silne opevnené ciele.