Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pentagón vytvorí nový úrad na prešetrovanie správ o UFO

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Táto iniciatíva mala vysvetliť niektoré hlásené incidenty, ale nedokázala vysvetliť iné javy, niektoré nafilmované pilotmi v blízkosti vojenských testovacích oblastí.

Washington 24. novembra (TASR) - Americké ministerstvo obrany zriadi nový úrad zameraný na prešetrovanie správ o neidentifikovaných lietajúcich objektoch (UFO). Rozhodnutie Pentagónu prichádza na pozadí obáv, že rezort ani po rozsiahlom skúmaní nedokáže vysvetliť záhadné pozorovania v blízkosti vysoko citlivých vojenských oblastí, informovala v stredu tlačová agentúra AFP.

Námestníčka amerického ministra obrany Kathleen Hicksová v spolupráci s riaditeľom úradu národnej bezpečnosti nariadila zriadenie nového vyšetrovacieho orgánu, ktorý vznikne v rámci úradu ministerstva obrany pre tajné služby a bezpečnosť, uviedol Pentagón.

Nariadenie prichádza päť mesiacov po zverejnení prevažne tajnej americkej správy o možných mimozemských objektoch UFO, ktorá sa však ukázala ako nepreukazná.

Táto iniciatíva mala vysvetliť niektoré hlásené incidenty, ale nedokázala vysvetliť iné javy, niektoré nafilmované pilotmi v blízkosti vojenských testovacích oblastí.

Avizovaný nový úrad sa bude zameriavať na incidenty v blízkosti vymedzených oblastí "vzdušného priestoru špeciálneho použitia" (SUA), ktoré sú prísne kontrolované a blokované pre všeobecné letectvo z dôvodu citlivých bezpečnostných otázok.

Americká armáda sa obáva, že niektoré neidentifikované vzdušné javy, ktoré v minulosti zaznamenali vojenskí piloti, môžu predstavovať technológie strategických rivalov, ktoré americkí vedci zatiaľ nepoznajú, píše AFP.

"Preniknutie akéhokoľvek vzdušného objektu do našich SUA predstavuje obavy o bezpečnosť letovej prevádzky a môže predstavovať aj problém pre národnú bezpečnosť," uviedol Pentagón.

Rezort obrany "berie správy o takýchto preniknutiach – akýmkoľvek vzdušným objektom, identifikovaným alebo neidentifikovaným – veľmi vážne a každý z nich vyšetruje," dodalo ministerstvo.

Nový úrad bude mať názov Airborne Object Identification and Management Synchronization Group (AOIMSG) a pôjde o nástupcu programu Unidentified Aerial Phenomena Task Force (UAPTF), ktorý spadá pod námorné sily. Viesť ho bude komisia expertov z armády a z komunity tajných služieb.