Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Pentagón:Do Ukrajiny vstúpilo 75 % ruských vojakov určených na inváziu

Na satelitnej snímke od spoločnosti Maxar Technologies je vojenský konvoj neďaleko Invankiv na Ukrajine v pondelok 28. februára 2022. Foto: TASR/AP

Podľa analytikov amerického ministerstva obrany ukrajinské pozemné sily spomalili ruský postup na hlavné mesto Kyjev a druhé najväčšie mesto Charkov.

Washington 1. marca (TASR) - Americké ministerstvo obrany odhaduje, že Rusko už má na území Ukrajiny 75 percent z tých vojakov, ktorých šéf Kremľa Vladimir Putin vyčlenil na inváziu. TASR o tom informovala na základe tlačovej správy ministerstva obrany USA.

Webový portál britskej televízie BBC v utorok nesprávne pochopil informáciu od britského vojenského experta, ktorý tiež hovoril o rovnakom percentuálnom počte, avšak BBC neuviedla, že ide o 75 percent z mužov vyčlenených na inváziu.

"Pred (ruskou) inváziou analytici odhadovali, že Rusko malo pozdĺž svojich hraníc s Ukrajinou a taktiež v Bielorusku viac ako 160.000 vojakov. Ak je odhad, ktorý hovorí o 75-percentách, správny, tak sa na invázii (na Ukrajine) zúčastňuje 120.000 ruských vojakov," uviedol Pentagón.

Podľa analytikov amerického ministerstva obrany ukrajinské pozemné sily spomalili ruský postup na hlavné mesto Kyjev a druhé najväčšie mesto Charkov. Nemenovaný predstaviteľ Pentagónu opäť potvrdil domnienku, že hlavným vojenským cieľom Ruska je zrejme obsadenie Kyjeva.

"Rusku sa doteraz nepodarilo dosiahnuť vzdušnú prevahu nad Ukrajinou. Ukrajinská protivzdušná obrana zostáva životaschopná, pokiaľ ide o lietadlá aj systémy protiraketovej obrany," uviedol v tlačovej správe Pentagón.