Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Peru kvôli diplomatickému sporu povoláva svojho veľvyslanca z Mexika

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Povolaný peruánsky veľvyslanec Manuel Gerardo Talavera Espinar je v tejto funkcii od 2021.

Lima 25. februára (TASR) - Prezidentka Peru Dina Boluarteová v piatok oznámila, že povoláva peruánskeho veľvyslanca z Mexika. Dôvodom je pretrvávajúca podpora zo strany Mexika pre zosadeného peruánskeho exprezidenta Pedra Castilla. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry AFP a webovej stránky denníka El País.

Boluarteová odsúdila "neprijateľné" zasahovanie do vnútorných záležitostí Peru zo strany mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora. "Nariadila som definitívne stiahnutie nášho veľvyslanca v Mexiku," povedala v televíznom vysielaní. Takisto uviedla, že López Obrador sa rozhodol podporiť Castillov pokus o prevrat zo 7. decembra 2022.

Povolaný peruánsky veľvyslanec Manuel Gerardo Talavera Espinar je v tejto funkcii od 2021.

Ľavicový prezident Castillo bol odvolaný a zatknutý v decembri po tom, ako sa pokúsil rozpustiť parlament a vládnuť prostredníctvom výnosov. V krajine následne prepukli protesty, účastníci ktorých žiadajú odstúpenie dočasnej prezidentky Boluartovej.

Viaceré krajiny Latinskej Ameriky vrátane Mexika kritizovali zosadenie Castilla, čo bolo príčinou diplomatického sporu, pripomína AFP. Peru v decembri vyhostilo mexického veľvyslanca po tom, ako táto krajiny udelila politický azyl Castillovej manželke a dvom synom.