Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ochoreniu COVID-19 v Peru podľahlo až 180.000 ľudí

Na archívnej snímke z 20. marca 2021 hrobár kope hrob počas koronavírusovej pandémie na cintoríne San Juana Bautistu v peruánskom meste Iquitos. Foto: TASR/AP

Agentúra Reuters informovala, že Peru sa tak stalo krajinou s najvyšším počtom úmrtí na covid v prepočte na obyvateľov.

Lima 1. júna (TASR) - Novému koronavírusu SARS-CoV-2 podľahlo v Peru podľa najnovších údajov až 180.000 osôb, čo predstavuje viac než dvojnásobok počtu obetí, ktorý uvádzali oficiálne štatistiky. Oznámila to peruánska premiérka Violeta Bermúdezová, ktorú v noci na utorok citovala agentúra AFP.

Ochorenie COVID-19 si v Peru vyžiadalo 180.764 obetí; doteraz úrady hlásili vyše 69.000 úmrtí. Tento údaj bol podľa premiérky upravený na základe odporúčania grémia peruánskych a medzinárodných expertov.

Zmienená expertná skupina, ktorá sa zišla v apríli, navrhla úpravu peruánskych kritérií zaznamenávania úmrtí súvisiacich s koronavírusom po zistení, že súčasná metodika generuje "nedostatočné zastúpenie v počte úmrtí spojených s covidom".

"Vďaka práci tohto tímu... budeme mať podrobnejšie čísla a čísla, ktoré budú veľmi užitočné pri monitorovaní pandémie a pri prijímaní vhodných opatrení na jej zvládnutie," dodala Bermúdezová.

Grémium bolo zložené z odborníkov z verejných a súkromných zdravotníckych subjektov v Peru a zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Agentúra Reuters informovala, že Peru sa tak stalo krajinou s najvyšším počtom úmrtí na covid v prepočte na obyvateľov, vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa so sídlom v americkom meste Baltimore.