Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Zomrel Abimael Guzmán, vodca partizánskej skupiny Svetlý chodník

Na archívnej snímke Abimael Guzman, zakladateľ a bývalý vodca ultraľavicovej organizácie Svetlý chodník, ktorá v 80. a 90. rokoch terorizovala niektoré oblasti Peru, dvíha zaťatú päsť 5. novembra 2004 počas prvého dňa jeho civilného súdneho procesu v peruánskom Callao. Foto: TASR/AP

Guzmán zomrel vo väznici, kde si odpykával doživotný trest odňatia slobody.

Lima 12. septembra (TASR) - Vo veku 86 rokov zomrel v sobotu Abimael Guzmán, zakladateľ a vodca peruánskej partizánskej skupiny Sendero Luminoso (Svetlý chodník), informovala na svojej webovej stránke stanica BBC.

Guzmán zomrel vo väznici, kde si odpykával doživotný trest odňatia slobody. Podľa predstaviteľov väznice zomrel v sobotu ráno. Jeho zdravotný stav sa začal zhoršovať 13. júla a neskôr bol umiestnený do zdravotníckeho zariadenia.

Guzmán sa narodil 3. decembra 1934 v regióne Arequipa na juhu Peru. Skupina Sendero Luminoso vznikla koncom 60. rokov ako odnož Komunistickej strany Peru a krajinu terorizovala mnoho rokov. Počas konfliktu medzi touto skupinou a peruánskou vládou prišlo v 80. a 90. rokoch minulého storočia o život približne 69.000 ľudí.

Guzmán bol v 80. a 90. minulého storočia najhľadanejšou osobou v Peru, píše BBC. Zadržali ho v septembri 1992 v Lime a vojenský súd ho odsúdil na doživotný trest odňatia slobody.

Ústavný súd však neskôr tento rozsudok zrušil a nariadil nový civilný proces. V roku 2006 mu súd opäť udelil doživotný trest za trestný čin "terorizmu proti štátu".