Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Peruánska prezidentka vyzvala, aby plánované protesty v Lime boli poko

Demonštranti pochodujú proti peruánskej prezidentke Dine Boluarteovej 17. januára 2023 v Lime. Foto: TASR/AP

Tento týždeň v Lime očakávajú tisíce demonštrantov z vidieckych oblastí, ktorí sú odhodlaní pokračovať v tlaku proti vláde.

Lima 18. januára (TASR) - Do peruánskej metropoly Lima sa v stredu schádzali tisíce demonštrantov, ktorí chcú žiadať odstúpenie prezidentky Diny Boluarteovej. Tá ich vyzvala, aby ich zhromaždenia boli pokojné a mierumilovné.

Ako vo svojej správe pripomenula agentúra AFP, touto juhoamerickou krajinou už viac ako päť týždňov otriasajú protesty, ktoré sa začali začiatkom decembra - po zosadení a zatknutí bývalého prezidenta Pedra Castilla.

Tento týždeň v Lime očakávajú tisíce demonštrantov z vidieckych oblastí, ktorí sú odhodlaní pokračovať v tlaku proti vláde. Ich zhromaždenia sa budú konať v čase platnosti výnimočného stavu, ktorý vláda v Peru vyhlásila v snahe udržať poriadok.

Zrážky medzi protestujúcimi a bezpečnostnými silami si - prevažne na juhu a východe krajiny - vyžiadali už najmenej 42 obetí, informoval úrad peruánskeho ombudsmana pre ľudské práva.

Do Limy prichádzajú zástupcovia rôznych skupín obyvateľstva, ktorí žiadajú odstúpenie Boluarteovej, rozpustenie parlamentu a okamžité nové voľby.

Boluartová v utorok vo svojom príhovore na ústavnom súde informovala, že podľa statusov na sociálnych sieťach chcú nespokojní občania "18. a 19. (januára) obsadiť Limu." Vyzvala ich preto, aby ich zhromaždenia boli pokojné a mierumilovné. Dodala: "Čakám na nich v sídle vlády, aby diskutovali o svojich sociálnych programoch."

Upozornila však súčasne, že "právny štát nemôže byť rukojemníkom rozmarov" jednej skupiny ľudí.

Podľa AFP nateraz vôbec nie je jasné, koľko demonštrantov do Limy vlastne príde.

Na niektorých cestách v Peru - najmä na juhu - demonštranti vybudovali takmer sto barikád, ktoré komplikujú dopravu. Prezidentka avizovala, že bezpečnostné zložky ich budú postupne odstraňovať.

Protesty sú namierené proti vláde prezidentky Boluarteovej, ktorá sa - ako viceprezidentka - dostala k moci po odvolaní svojho predchodcu Pedra Castilla.

Dina Boluarteová.
Foto: TASR/AP


Demonštranti požadujú Boluarteovej odstúpenie, rozpustenie parlamentu a prepustenie uväzneného exprezidenta Castilla.

Castillo bol z funkcie prezidenta odvolaný začiatkom decembra 2022. Parlament o tom rozhodol len krátko po tom, čo Castillo oznámil zámer rozpustiť zákonodarný zbor a vyhlásiť predčasné voľby.

Poslanci vysvetlili, že Castilla zbavili funkcie z dôvodu "trvalej morálnej nespôsobilosti“. Polícia následne na Twitteri oznámila, že Castilla zadržali bezpečnostné zložky na základe obvinenia z pokusu o štátny prevrat. Momentálne je vo vyšetrovacej väzbe.

Boluarteová síce patrí do tej istej ľavicovej strany ako Castillo, jeho stúpenci ju však odmietajú. Dokonca ju obvinili, že je "zradkyňa", píše AFP.