Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Peruánska vláda vyhlásila výnimočný stav v nepokojných regiónoch

Miestni obyvatelia nesú rakvu s nápisom "Dina ma zabila guľkou" počas smútočného pochodu v rámci hromadného pohrebu obetí násilných zrážok medzi protivládnymi demonštrantami a políciou v meste Juliaca v Peru v stredu 11. januára 2023. Foto: TASR/AP

Výnimočný stav kvôli protestom proti prezidentke Dine Boluarteovej sa okrem hlavného mesta vzťahuje na regióny Cusco a Puno a prístav Callao susediaci s Limou.

Lima 15.januára (TASR) - Peruánska vláda v sobotu neskoro večer vyhlásila výnimočný stav v hlavnom meste Lima a troch ďalších regiónoch. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Výnimočný stav kvôli protestom proti prezidentke Dine Boluarteovej sa okrem hlavného mesta vzťahuje na regióny Cusco a Puno a prístav Callao susediaci s Limou. Viac ako 100 cestných zátarasov blokuje dopravu najmä na juhu, ktorý bol epicentrom protestov, a tiež v okolí Limy.

Výnimočný stav počas 30 dní oprávňuje armádu zasiahnuť na udržanie poriadku, pozastavuje niekoľko ústavných práv, ako je sloboda pohybu a zhromažďovania, uvádza sa v dekréte zverejnenom v oficiálnom vestníku. Úrady však znovu otvorili medzinárodné letisko Cusco, ktoré je životne dôležité pre peruánsky turistický sektor.

Masové protivládne demonštrácie vypukli začiatkom decembra ako reakcia na odvolanie prezidenta Pedra Castillu 7. decembra. Prezidenta sa pokúsil rozpustiť parlament a snažil sa zabrániť hlasovaniu o svojom impeachmente. Následne bol zatknutý a obvinený z pokusu o štátny prevrat. Nahradila ho Dina Boluarteová. Odvtedy si protesty vyžiadali najmenej 48 obetí a stovky zranených.

Peru už niekoľko rokov čelí politickej nestabilite a 60-ročná Boluarteová je za posledných päť rokov už šiestym človekom, ktorý vykonáva prezidentskú funkciu.